vért izzadva

2018.04.28. 21:33

Az elszánt Szeged rendkívül megnehezítette a győztes ZTE dolgát

A férfi kosárlabda élvonal középszakaszában a play offra hajtó ZTE KK a 6. fordulóban Szegedre látogatott szombat este. És vért izzadva győzött is végül.

Varga Andor

James Kinney (ZTE KK, a labdával) bordasérülése után szerdán már játszott és Szegeden is számíthatott rá csapata Fotó: P.U. /Zalai Hírlap

Naturtex-SZTE Szedeák – Zalakerámia-ZTE KK 81-83 (25-15, 9-23, 24-27, 23-18)

Szeged, 600 néző. Jv.: Papp, Söjtöry, Gál.

Szeged: Boltic 9/3, Wirth 14/6, Vágvölgyi 14/6, Kovács 12, Sulovic 29/3. Csere: Kerpel-Fronius G. 2, Révész 1, Bonifert, Mike. Vezetőedző: Andlejko Mandic.

ZTE: Kinney 16/3, Vaughn 6, Benke 16/6, Szabó 1, Radic 8. Csere: Mohácsi 15/6, Horváth 9/3, Mikovic 10, Kis 2. Vezetőedző: Bencze Tamás.

Kipontozódott: Kovács a 39., Benke, Vágvölgyi és Sulovic a 40. percben.

Az öttagú középház jelenlegi legjobbja, a Pécs péntek este győzött Kaposváron (73-78), így egy zalai siker a Tisza-parton azzal kecsegtetett, hogy a ZTE tapadhat a baranyaiakra, távolodhat a somogyiaktól, a Szegedet pedig elütheti a legjobb nyolc közé kerüléstől.

A Szeged (mely a középszakaszban még csak egyszer nyert) 2 perc alatt 6-2-vel kezdett, de 3 perces hazai gólcsend következett, amit a ZTE például Benke triplájával aknázott ki (6-7). A Cilic és Fortune nélkül felálló hazaiak azonban nem hagyták magukat, és a 6. perc végén Bencze Tamásnak ki is kellett kérnie első idejét (13-7). Nem használt azonban a megbeszélés, a ZTE nem egész 8 perc alatt 6 eladott labdánál tartott már, miközben a Szeged a pontokat gyűjtötte (21-9). A hazaiak csere nélkül teljesítették az első negyedet, míg a vendégek hármat is változtattak – előbbi volt a „nyerő”. A második negyed elején finoman szólva nem volt pontcunami, a ZTE viszont kapaszkodott, annak ellenére, hogy Vaughn-nak nehéz estéje volt: nem tudott megmozdulni a pályán, hogy a játékvezetők ne fújjanak ellene (14. p.: 28-23). A 17. percben, Horváth és Benke triplái 34-33-ra jött fel a jól védekező ZTE, egy percre rá pedig már újra a zalaiak vezettek (34-36), miközben a Szeged alig találta az utat a gyűrű felé. A félidő hajrájára támadásban a hazaiak teljesen elbizonytalanodtak, ám ezt nem sikerült tökéletesen kihasználni – többek közt mert az utolsó percben Radic két, Kinney pedig három büntetőt rontott el (34-38). Reményt keltő volt, hogy a hazaiaktól Révész és Boltic is három faulttal ment pihenni, a ZTE pedig 25-13-ra nyerte az első félidei lepattanó-csatát.

Nem tétlenkedtek

Fordulás után ismét nagyon bekezdett a Szeged, Wirth, majd Vágvölgyi triplája után, 56 másodperc alatt újra a hazaiak vezettek (40-38). Rendkívül elszántak voltak a Sulovic által tüzelt hazaiak, a zalaiaktól Mohácsi triplával jelentkezett (24. p.: 46-46). A játékrészben 6 perc alatt a Szeged majdnem kétszer annyi pontot dobott (17), mint az előző negyedben, de a védekezése ezzel párhuzamosan nem javult fel, így a helyzete még romlott a félideihez képest (27.p.: 51-57). Alig egy perc múlva a ZTE tízpontos előnyt alakított ki (51-61), összességében pedig a játékrész (a ZTE 8 eladott labdája ellenére) újabb lépést jelentett a vágyott zalai győzelem felé (58-65). A záró negyedben alig egy perc alatt 62-65-re zárkózott a Szeged, jött is a zalai időkérés. A játékrész 3. percének derekán Vaughn ügyes labdaszerzés után dobta a negyedben az első ZTE-kosarat, a Szeged azonban még mindig reménykedhetett (64-67). A 34. percben, 66-67-nél Mohácsi (üdítő zalai kivételként) 7. és 8. büntetőjét is bedobta a meccsen, majd Horváth hajtott végre 2+1-es akciót, lélegzethez juttatva a csapatot (66-72). A 36. percben a pályán lévő szegediek közül már három játékosnak volt 4 faultja (a többieknek meg három...), de az összecsapást továbbra sem sikerült eldönteni (71-74). A 37. percben Kinney maradt ott védekezni Sulovicon, és persze nem tudta fault nélkül megoldani. Ezzel ő is eljutott 4 hibáig, a 25 pontos hazai játékos pedig bedobta a büntetőket (73-74). A 39. percben már a vezetésért is támadhatott a Szeged, de nem sikerült fordítania, a meccs végi feszültséget pedig a csarnokban lévő egerszegiek közül szerencsére csak a szurkolók nem bírták. A rendezők valamiért kiürítették szektorukat, de odakint nyilván nagyon örültek, hogy csapatuk végül nagy küzdelemben megnyerte az összecsapást. Ennek módjáról annyit: az utolsó percek bősz büntetőzése keretében Vaughn 18 másodperccel a vége előtt elrontott két dobást (ebben a műfajban a ZTE a meccsen 38 lehetőségből 17-et szórt el), az ellentámadás végén pedig Wirth triplát dobott, így 5 másodperccel a vége előtt, 81-82-nél a ZTE hozta a labdát. Négy másodperc volt hátra, amikor Horváth kettőből egy büntetőt értékesített – és véget ért a találkozó, amikor a végső hazai triplakísérlet kimaradt. Egy olyan találkozón, amit a vendégek talán sokkal hamarabb is döntésre vihettek volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában