Ice Stars

2018.03.15. 20:00

Szinkronkorcsolya: A zalaegerszegi lányok letették névjegyüket a Budapest Kupán (videó)

Talán kevesen tudják, de a zalai megyeszékhely Jégcsarnokában működik szinkronkorcsolya szakosztály is. Az Ice Stars Egyesület keretein belül sportoló lányok ráadásul szép eredményekkel is büszkélkedhetnek. Köztük a legutóbbi, a március első napjaiban megrendezett nemzetközi Budapest Kupán elért sikerükkel.

Kerkai Attila

A Mixed Age csapat a legjobb magyar együttesnek bizonyult az erős mezőnyben Fotó: Ice Stars

Ez adta az apropót, hogy meglátogassuk a csapatot, pontosabban annak vezetőit, hiszen igazán nívós viadalon értek el remek eredményt. Megtudtuk, hogy az egyesület jelenlegi formájában 2014-ben alakult meg. A 7-8 éve szinkronkorcsolyázó lányok nagy része zalaegerszegi, de több sportoló a környékbeli településekről jár be a napi edzésekre.

Már 4 éves kortól tanulhatják a sportágat

Czigány Ágnes, az Ice Stars elnöke további részletekkel szolgált az egyesületről.

- A létszámunk hatvan körül mozog. A gyerekek többsége korcsolyaoktatásra jár hozzánk – tudtuk meg tőle. – Azok a lányok, akik szeretnének magasabb szinten megtanulni korcsolyázni, tudásszintjük alapján kerülnek be a szinkronkorcsolya versenycsapatokba. Korcsolya-tanfolyamokat már 4 éves kortól tartunk. Egyesületünk önfenntartó, a helyi Jégsport Alapítványtól viszont nagyon sok segítséget kapunk.

A Mixed Age csapat kategóriájában a legjobb magyar együttesnek bizonyult  Fotó: Ice Stars

Az Ice Stars Egyesülethez két éve csatlakozott Bodnár Erika edző. Maga is szinkronkorcsolyázott, akit a sportágon belül egyébként nem kell bemutatni. A fővárosban csapatot szervezett és edzett, s nem mellesleg az ő nevéhez fűződik az első néhány Budapest Kupa megszervezése is. Azóta az esemény Európa legnagyobb szinkronkorcsolya-versenyévé nőtte ki magát. Az idei évben már nem kevesebb, mint 90 csapat vett részt, érkeztek a tengerentúlról is a káposztásmegyeri jégcsarnokban rendezett viadalra. Az Ice Stars Egyesület remekelt, hiszen a Mixed Age (12-18 évesek) csapatuk a Budapest Kupa legnagyobb létszámú kategóriájában, a 21 formációt felvonultató nemzetközi mezőnyben a 6. helyezést szerezte meg. A magyar csapatok közül viszont a legjobbnak bizonyult. Másik együttesük, a Pre-Juvenile (9-12 évesek) korosztályú csapatuk negyedikként zárt.

Felejthetetlen élmények, kemény munka

Beszélgetésünk során Czigány Ágnes elnök mellett Bodnár Erika edző és Cseppán Adriána elnökségi tag is sok-sok információt osztott meg velünk a szinkronkorcsolyázásról. Például azt, hogy egy csapat létszáma 10 és 20 fő között mozog. Az egymással történő együttműködés pedig nagyon fontos a jégen, nem beszélve a művészi hatásról. Éppen ezért, a felkészítésben táncedző is segít.

A Pre-Juvenile csapat negyedik helyezése is említésre méltó

Vándor Kata Flóra, a csapat tagja pedig egy fontos körülményt is megemlített a budapesti versenyről.

- Nagyon nagy élmény volt versenyeznünk ilyen erős mezőnyben, sokat gyakoroltunk és sokat küzdöttünk ezért a jó helyezésért. Csapatkapitányunkért is harcoltunk, aki nem lehetett velünk – osztotta meg velünk ezt a fontos részletet is.

Németh Eszter csapatkapitány ugyanis kórházba került, egy héttel a verseny előtt. Azt, hogy mindez mit jelent egy szinkronkorcsolya csapatnál, Bodnár Erika vázolta.

- Lényeges szempont, hogy a csapatkapitány nélkül tudtuk ezt a szép sikert elérni. Hiszen az ő kiesése sokk volt számunkra – mondta Bodnár Erika. – Egy héttel a verseny előtt át kellett variálni a teljes kűrt, a lányok egy része új helyen áll, új pozíciókat kellett megtanulnia. A csapaton belül vannak erősebb és könnyebb helyek, az összhang pedig elengedhetetlen nálunk.

 

Egy szép és jól kivitelezett versenykűrhöz a technikai elemeken kívül más is kell.

- Mindenki szurkolt a lányoknak – tette hozzá az elnök. – A versenyre sok korcsolyásunk eljött a szüleivel, hogy megnézze, hogy táncolnak a jégen a lányok. A szinkronkorcsolya egy különlegesen szép, összetett sport. A lányoknak pedig az is vonzó lehet benne, hogy a szép mozgás, a csapategység mellett a smink, a csinos frizura, a csajos kűrruha is fontos része a szereplésnek.

- Komoly munka van ebben a sikerben, Erika a harmadik szezonban edzi már a lányokat – jegyezte meg Cseppán Adriána. – A tavalyi évben nem versenyeztek a sportolók, azt az évet arra használtuk fel, hogy a korcsolya- és mozgásalapokat megerősítsük, a csapatok pedig egységgé kovácsolódjanak. Úgy hiszem, megérte.

Bodnár Erika még elmondta, hogy budapesti csapatával nagy siker volt, amikor kijutott a junior világbajnokságra A versenyekkel kapcsolatban megtudtuk, hogy idehaza évente csupán két nagy verseny van. Az országos bajnokság, illetve a Budapest Kupa. A környező országokba (Ausztria, Csehország, Horvátország) viszont eljutnak, most is készülnek Jihlavába.

S vajon itt, Zalaegerszegen mikor láthatjuk őket? Erre is választ kaptunk.

- Általában a Titánok jégkorongmérkőzései előtt, illetve a szünetben szoktunk bemutatókat tartani és heti öt-hat alkalommal gyakorlunk a jégcsarnokban. Minden jégkorongmérkőzés és korcsolyaedzés nyílt, szabadon látogatható, így az érdeklődők bármikor jöhetnek – folytatta Bodnár Erika. – Érdekes, hogy az embereknek a korcsolyázásról általában a tél jut az eszébe, pedig mi egész évben edzünk. A jég leolvasztása után görkorcsolya online felületté alakul át a pálya, ami szinte ugyanazt a mozgást tudja biztosítani, mint a jég. Az edzések tehát folytatódnak áprilistól is, de komoly szerep jut az erőnléti képzésnek és ahogy már említettük, a táncos elemeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában