Foci

2017.10.13. 20:59

Eredményesebb futball kell, nem csak helyzetek

ZALAEGERSZEG Idegenbeli mérkőzéssel folytatja szereplését a ZTE FC NB II-es labdarúgócsapata, amely vasárnap (15.00) Dorogon lép pályára. Az egerszegiek eddigi legjobbja, Babati Benjamin eltiltás miatt hiányzik, s Zoran Spisljak vezetőedző úgy véli: együttesének a maximumot kell nyújtania, ha győzni szeretne.

Kerkai Attila

Megszedte „áldozatait” a múlt vasárnapi, Nyíregyháza elleni találkozó. Nem elég, hogy a vendégek 2-0-s sikert arattak, két zalai piros lapot is hozott a mérkőzés. Fujsz Richárd két-, Babati Benjamin egymeccses eltiltást kapott, s különösen utóbbi játékos hiánya lehet fájó veszteség. Babati a jelenlegi ZTE FC legjobb labdarúgója, ám a támadószekcióban mindenképpen, hiszen ő nyújtotta eddig a legstabilabb teljesítményt együttesében.

Fotó: Katona Tibor

Az egerszegiek viszont nem azon „sírnak”, hogy ki hiányzik, hiszen feladat bőven van csapatuknál. Leginkább az, hogy miként tudnának eredményesebbek lenni, ugyanis a jelenlegi 9. helyezés és a 12 mérkőzésen megszerzett 18 pont nincs összhangban a szezon előtti várakozásokkal és célokkal.

Pénteki találkozásunkkor Zoran Spisljakkal először még a Nyíregyháza elleni mérkőzésről váltottunk szót, hiszen a szakvezető még a vasárnapi találkozó után mondta, hogy maga is kíváncsi a mérkőzés statisztikájára. Nos, az elemzés alapján a ZTE FC korábbi meccseihez hasonlóan támadó szellemben játszott, többet birtokolta a labdát és 523 passza volt, többször is kedvező helyzetbe került. Ami hiányzott, hogy még több gólt ígérő helyzetet hozzon ki belőle.

Ami egyébként korábban is megvolt, de a hatékonyság, vagyis a helyzetek gólra váltása terén lenne még mit javítani. De miért nem sikerül?

- Ezen dolgozunk, ám mindig a játékos döntése a meghatározó – válaszolta a feltevésre Zoran Spisljak. – Továbbra is azt kell erőltetnünk, hogy ugyanebben a szellemben futballozzunk, hiszen ebből jöhetnek majd a lehetőségek, a gólok, és válhat a játékunk is eredményesebbé. Most még talán görcsösebbek vagyunk, így a koncentráció sem megfelelő a kritikus pillanatokban.

Rátérve a vasárnapi mérkőzésre, olyan ellenfél következik a Dorog személyében, amely a mezőny második felébe tartozik, céljai nem azonosak a zalaiakéval. Valószínűleg ismét egy zártan védekező csapattal találja majd magát szembe a ZTE.

- Mindenképpen úgy készülünk, hogy a maximumot kell kihoznunk magunkból, ha el akarjuk érni céljainkat – mondta Zoran Spisljak. – Tudjuk, hogy a Dorog otthon stabil csapat, számítanunk kell rá, hogy hazai pályán betömörül ellenünk, s a heti edzésmunkában erre, vagyis a védelem feltörésére nagyobb hangsúlyt fektettünk. Ám azt is tudjuk, hogy a kontrák miatt a védelemnek is erősnek kell lennie. Babati és Fujsz eltiltás miatt hiányzik, de azt szoktuk mondani: egy ajtó bezárult, egy pedig kinyílik. Méghozzá azok előtt, akik eddig kevesebbet szerepeltek, és bizonyíthatnak. Vannak a keretben olyan játékosok, akiknek most remek alkalom nyílik erre.

A Dorog egyébként hazai pályán bárkire veszélyes csapat, hiszen a listavezető MTK például itt szenvedte el eddigi egyetlen vereségét és „megfázott” a Nyíregyháza is a Buzánszky Jenő Stadionban.

Ezek is érdekelhetik