Kihívások

2018.08.15. 19:25

16. Ultrakönnyű-repülős Világbajnokság: az Őrségtől Belső-Somogyig tart a versenypálya

Félidejénél jár a 16. Ultrakönnyű-repülős Világbajnokság: a tíz ország színeit képviselő 42 egység a kiskanizsai reptérről felszállva sorra teljesíti a feladatokat.

Kühne László

Maxim Semenov és sárkánya egy célra szállási feladat teljesítése közben Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Múlt szombat óta folyamatosak a felszállások a reptérről, a pilóták – és a kétüléses repülő szerkezetek esetében társaik – az Őrségtől a balatoni és belső- somogyi körzetig bebarangolják az égboltot.

– A tavalyi Eb-hez hasonlóan nagy kihívás előtt állunk, de idén is igyekszünk a legjobbunkat nyújtani – mondta Pataki Bernadett, aki pilótájával, Waller Attilával már a vb kezdete előtt is lelkesen gyakorolt a körzetben. Pedig számukra nem idegen a légtér, hiszen mindketten a Nagykanizsai Sportrepülő Egyesület tagjai.

Maxim Semenov és sárkánya egy célra szállási feladat teljesítése közben Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A felkészülés fontos: litván, orosz és szlovén versenyző is adta fel a versenyt, igaz, műszaki problémák miatt. A kedd késő délutáni esős vihar emellett felborított egy spanyol gépet, de a hispánok kitartóak és lelkesen várták a folytatást. – Most is azért emelkedünk a levegőbe, hogy fotókat készítsünk a következő navigációs próbákhoz – árulta el indulóban szerda délelőtt Ferinc Vince, a vb versenyigazgatója. – A landolás után ezeket a felvételeket kinyomtatjuk, úgy kerülnek a versenyzőkhöz, akiknek a jelölt tereptárgyakat kell megtalálniuk. Persze a résztvevők körében a rutin alap, és többen közülük a tavalyi Európa-bajnokságon is itt voltak Nagykanizsán. – A gazdaságossági és gyorsasági mindig kemény erőpróba, ezek a pilóta és a gép napi állapotától is nagyban függnek – mondta a lengyel Dominika Jurkiewicz, aki odahaza szépségversenyek előkelő helyezéseivel is büszkélkedhet, a vb-n pedig a kétüléses autogyro kategóriában rajtolt Marcin Majsterekkel az oldalán. – Bizonyos mértékig rizikót is kell vállalni, hogy a legjobb lehess, de persze első a biztonság. A nyarak mostanáig nem hoztak nekünk sok szerencsét, ám a vb-n az eddigi eredmények alapján jó esélyünk van előkelő helyezésre. Annál is inkább, mert a páros szerda estig kategóriája élen állt, és a tavalyi Eb-bronz megszerzése idején felvérteződött helyismerettel is. A versenyek péntek estig bizonyosan tartogatnak még izgalmakat, a vb eredményhirdetésére pedig szombaton délben kerítenek sort az előzetes menetrend alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában