25. születésnap

2018.07.23. 08:00

Vers, fesztivál, pörkölt: Irodalmi gasztroest Hévízen

Irodalmi gasztroesttel, az elmúlt negyed század emlékeinek felidézésével és fiatal alkotók bemutatkozásával (is) ünnepelték a Hévíz folyóirat 25. születésnapját a hétvégén.

Varga Lívia

Hévíz-díjasok estje. Szántó T. Gábor, Bereményi Géza, Háy János és Kemény István beszélgetőtársa Fehér Renátó (j) volt Fotó: Varga Lívia/Zalai Hírlap

A kétnapos fesztiválon – a város irodalmi díja mellett – átadták az U25 verspályázat győztesének járó elismerést. A kiírásra több mint kétszáz, 25 év alatti alkotó küldött egy-egy verset, ezek közül az előzsűri – Fehér Renátó, Szálinger Balázs és Vajna Ádám – választotta ki a legjobbakat, a végső döntést pedig a most Hévíz Irodalmi Díjjal elismert Takács Zsuzsa, a 30Y frontembere, Beck Zoltán és Kemény István költő hozta meg.

Hévíz-díjasok estje. Szántó T. Gábor, Bereményi Géza, Háy János és Kemény István beszélgetőtársa Fehér Renátó (j) volt Fotó: Varga Lívia/Zalai Hírlap

A pályázat kapcsán rendezett beszélgetésen Fehér Renátó, a Hévíz szerkesztője kiemelte, a legjobb ötből négyen már birtokában vannak az önálló hangnak, Szálinger Balázs pedig arról beszélt, a felső 50 százalékában nincsenek rímek, ami jól jelzi a kortárs líra aktuális irányát. Az előzsűri tagjai leszögezték, a pályázók nagy száma is bizonyítja, hogy a „fiatal szerzői korosztályban egyfajta boom van”, a lapban pedig, mint ahogyan eddig, úgy a jövőben is lehetőséget kapnak a pályakezdő szerzők, hiszen a Hévíz folyóiratnak alapítása óta az egyik legfontosabb feladata a tehetségek felkarolása. Pénteken este a Festetics téri pódiumesten öt olyan ifjú költő mutatkozott be, akinek az indulásában meghatározó szerepet játszott a Hévíz. Őket Vajna Ádám faggatta eddigi pályájukról, majd bejelentette, egyikőjük, Csete Soma nyerte az U25 verspályázatot. A pécsi fiatalember versében egy ifjúkori berúgás élménye jelenik meg, s a szöveg egy sajátos apa-fiú kapcsolatot is ábrázol. Szombaton múltidézéssel folytatódott a program: Szálinger Balázs, a folyóirat tavaly leköszönt főszerkesztője beszélgetett az első 20 évről a periodika két korábbi szerkesztőjével, Cséby Gézával és Szántó Endrével a városi könyvtárban.

Ezt követően a Hévíz-díjasok estjére, a Festetics térre várták az irodalomszerető közönséget. Szántó T. Gábor, Bereményi Géza, Háy János és Kemény István beszélgetőtársa Fehér Renátó volt. A város szerzői szóltak a folyóirathoz, Hévízhez való kötődésükről, múltat idéztek, jövőt vázoltak. Háy János a periodika „otthonosságát” emelte ki, Kemény István pedig azt mondta: számára a folyóirat utóbbi pár éve „egy kisebb csoda volt”. A fesztivál főzéssel egybekötött irodalmi gasztroesttel zárult az egregyi szőlőhegy egyik borozójában, ahol Cserna- Szabó András főszerkesztő – s ezen az estén főszakács – racka bárányból készült pörköltet kínált a vendégeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában