Irodalom

2017.10.20. 10:30

Újraéled a romantikus regények korszaka

A XIX. században meghatározó irányzatnak számított, ám az 1800-as évek végére szinte teljesen megszűnt a romantikus irodalom, s csak az utóbbi néhány évtizedben éli újra virágkorát.

Gyuricza Ferenc

Többek között erről is beszélt lapunknak a magyar-történelem szakos pedagógusi diplomával rendelkező Tomor Anita. A kétkötetes fiatal írónő a minap Zalalövőn tartott előadást, ennek kapcsán nyilatkozott lapunknak.

- A saját példámon tapasztaltam meg, hogy milyen felfokozott érdeklődés mutatkozik a romantikus irodalom és a romantikus regények iránt – mondta.

- Felsőfokú tanulmányaim során rengeteg szépirodalmat olvastam, Kafkától Dosztojevszkijig, és egy idő után úgy éreztem, nem bírok több depressziós könyvet a kezembe venni, mert teljesen rátelepednek az életemre. Egy irodalmi élmény ugyanis óhatatlanul gondolatokat csal elő az emberből, és ha ezek a gondolatok határozzák meg a mindennapjait, akkor talán jó lenne, ha azok pozitív irányba mutatnának. Amikor aztán elkezdtem írni az első regényemet, az a cél lebegett előttem, hogy pozitív töltetű legyen, és az irodalmi élményen túl valami egyéb pluszt is adjak az olvasónak.

Tomor Anita első regénye, az Álmodtam már rólad 2016-ban, míg a Helló újra, kedves exem! című kötete ez év elején jelent meg. Mindkettőnek komoly sikere volt a könyvpiacon. Az írónő szerint többek közt azért, mert a cselekményük fordulatos, a két főszereplő közti párbeszédek pezsgőek és izgalmasak, valamint olyan különlegesnek is mondható helyszínekhez kötődnek, ahova az olvasó szívesen odaképzeli magát. Jelenleg a harmadik kötetén dolgozik, mely New Yorkban játszódik.

- Ma reneszánsza van a romantikus irodalomnak, a fantasy és a thriller mellett talán a romantikus regény a legnépszerűbb műfaj – folytatta Tomor Anita. – Magam is rengeteg ilyet olvasok, leginkább a New York Times bestsellereit, a többségük ugyanis továbbra is Amerikából jön.

Tomor Anita azonban nem csak regényei kapcsán vált ismertté, az Álmodtam már rólad megjelenését megelőzően mesekönyveket írt, és óvodáskorú gyermekeknek készített foglalkoztató füzeteket, szintén saját indíttatásból.

- Nekem is van két gyermekem, s amikor a nagyobbik elérte azt a kort, körülnéztem a piacon, hogy milyen iskolára felkészítő kiadványokat lehet idehaza vásárolni – elevenítette fel. – Egyáltalán nem voltam elégedett a kínálattal, így aztán elkezdtem saját magam feladatokat készíteni számára, amiket próbáltam szép illusztrációkkal is ellátni. Így vetődött fel, hogy ebből talán tovább is lehetne lépni, s mások számára is elérhetővé tenni a füzeteket. Meglepetésemre annyira népszerűek lettek a kísérletképpen megjelentetett első füzetek, hogy a kiadó folyamatosan kérte az újakat.

Tomor Anita azt mondja, a foglalkoztató füzetek elkészítésénél szintén az igényességre törekedett, az ugyanis igen súlyos tévhit, hogy a gyermekeknek szóló kiadványoknak bugyutáknak kell lenniük.

- Arról az életkorról beszélünk, ami nagyon fontos szerepet játszik egy ember fejlődése és szellemi érése szempontjából – magyarázta. – Az már eleve egy hátrány, hogy a szülő nagyon kevés időt tud a gyermeke mellett tölteni, gyakorlatilag alig veszi ki a saját részét a fejlesztéséből és a neveléséből. A ma élő gyermekek 8-9 órát töltenek az óvodában, ahol az egyéni fejlesztésre csak alig van lehetőség, miközben egyre inkább szükség lenne rá, ugyanis minden egyes kisgyermek más, mindegyik valami másban jó, s valami más iránt érdeklődik. Az anyának odahaza számos feladatot kell ellátnia, így aztán általában ott is a gyermekre, és a vele való foglalkozásokra jut a legkevesebb idő. Ezt a hiátust pótolhatják, segíthetik valamelyest a szülők, de akár még a pedagógusok munkáját is ezek a füzetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában