Kultúra

2018.06.25. 15:12

Pénteken zárókiállítás! – Régiek és újak a zalaszentgyörgyi művésztelepen

A nyárelő immár hagyományos programja a faluban a nemzetközi művésztelep, ami idén 13. alkalommal nyitotta meg kapuit.

Magyar Hajnalka

A Buday Mihály festőművész által vezetett művésztelepnek a zalaszentgyörgyi kultúrház ad otthont, ám a Porta Tájház megnyitása óta a tábor mondhatni kétlaki. Utóbbi helyszín ad otthont ugyanis elmaradhatatlan kísérőprogramjaiknak.

- Idén is megőriztük a művésztelep minifesztivál jellegét, a képzőművészeten túl sokféle élményt kínál még ez az egy hét – utal a sokszínű kínálatra Buday Mihály a bázisul szolgáló kultúrában, ahol most is festőállványok erdeje tölti meg a nagytermet.

Lantos György kedvvel fest vízparti tájakat

A pénteki megnyitót például a Magyarucca fellépése gazdagította, szombaton este pedig Czafit Bence adott gitárkoncertet a Porta Tájházban. A zenei vonulatot szerdán este a felvidéki Kalandorok zenekar erősíti tovább, mindezek megkoronázásaként pedig Huszti Bernadett Mária operaénekes lép fel a művésztelep pénteken esedékes zárónapján, ez alkalommal francia sanzonokkal és nápolyi melódiákkal keresve a műpártoló közönség kedvét. Az irodalom és a színház világát Szabó Erika színésznő estje képviselte, emellett a művészek és a zalaszentgyörgyiek labdarúgó mérkőzése és bórkóstoló ugyancsak szerepel a programban. Mindezeken túl Balogh István Péter műveiből önálló tárlat is nyílt a tájházban.

A művésztelep résztvevőinek egy csoportja. Középen ülve Harsányi Zsuzsanna és Balogh István Péter, jobbról a negyedik Buday Mihály

- Reméljük, a pénteki záróestünket is sokan megtisztelik, s megtekintik a frissen született műveket. Jótékonyságra is mód nyílik, hiszen a tombola jóvoltából idén is gazdára talál egy festmény, a befolyt összeggel pedig a zalaszentgyörgyi néptáncegyüttest támogatjuk – teszi még hozzá Buday Mihály.

Az alkotótábor munkájába idén húsz művész kapcsolódott be, a festők mellett bőrművész, grafikus, fotós is akad. A zalai alkotók közül Tánczos György festőművészt hívták meg, s ugyancsak megyénket képviseli Krokker Krisztina ikonfestő. A törzsgárdát idén is több vajdasági művész erősíti, a legtávolabbról pedig az üzbegisztáni származású Alim Adilov érkezett. A csapatból hárman most tettek eleget első alkalommal a meghívásnak. Egyikük Braginsky Róbert, aki Ukrajnából érkezett, s a régi „törzsvendég”, Braginsky Artúr festőművész fia. A plasztikát a keszthelyi kötődésű Túri Török Tibor képviseli, aki Petőfi-szobrot készít a kultúrház elé, hogy méltó helyszínt kínáljon a március 15-ei koszorúzásokhoz. A harmadik „újonc” személyében Harsányi Zsuzsanna kecskeméti festőművészt üdvözölhetjük, aki kiváló mestere a pasztell technikának. Csuta György békési művésztelepén ismerkedett meg Buday Mihállyal, így csöppent a zalai dombok közé.

Harsányi Zsuzsanna pasztellképe Kovács Károlyról Fotó: Gallai András

- A Képzőművészeti Főiskola elvégzését követően kezdetben alkalmazott grafikával foglalkoztam, a cég- és termékarculat tervezés mellett könyvek, plakátok is szerepeltek a repertoáromban – kezdi a bemutatkozást a művésznő. – Bő húsz éve azonban már csak a festészet tölti ki az életemet, annak is egy sajátos ága, a pasztell.

A művészeti szakközépiskolát textil szakon végezte, ekkor kötött barátságot a pasztell krétával.

- Annyira megszerettem ezt a technikát, hogy mára három könyvem is megjelent róla. Létezik egy Kis műterem című sorozat, amely különböző technikák bemutatásával foglalkozik. Ennek égisze alatt dolgoztam fel, mutattam be a pasztell technika három alkalmazási területét. Az első füzet a virágok, kertek, mezők tematikáját ölelte fel, a második a víz körül forgott, a harmadik pedig, ami tavaly jelent meg, a portréról szól. A kiadványok kis művészettörténeti kitekintést adnak, emellett pedig kompozíciós és színhasználati útmutatást kínálnak, továbbá a technika fortélyait vonultatják fel. Hozzám talán a víz ábrázolása áll a legközelebb, lenyűgöz ez az élő anyag. Megfoghatatlan, állandó mozgásban van, átlátszó, de tükrözi a környezetét, igazi kihívás mindezt megragadni egy képen.

 

A művésztelepen eddig portrék kerültek ki Harsányi Zsuzsanna keze alól, nem kellett messzire mennie modellekért, két kollégát is megörökített. A zentai Kovács Károly és a művésztelepvezető Buday Mihály ábrázolása arról üzen, a karakterek megragadását is mesterien űzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában