Kiállítás

2017.12.16. 10:00

Orlai Petrics Soma művészete nyitány volt

Orlai Petrics Soma portréiból és a Helikon Kastélymúzeum lovakat és vadászjeleneteket ábrázoló metszeteiből nyílt tárlat a Belvárosi Múzeumban.

Keszey Ágnes

Gyarmati Gabriella a kiállításon, Orlai Petrics Somának a feleségéről, Névery Annáról 1854 körül festett képe mellett Fotó: Keszey

Az első magyar akadémista, a Bécsben tanult Orlai Petrics Soma műveit egy éven át láthatja a közönség. Az alkotások a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményéből érkeztek a fürdővárosba. Az akadémiai képzés a művész számára elsősorban a kompozíció tökéletességének elsajátítását jelentette.

Gyarmati Gabriella a kiállításon, Orlai Petrics Somának a feleségéről, Névery Annáról 1854 körül festett képe mellett Fotó: Keszey

- Festészete nyitány a 19. századi magyar művészettörténetben. Évről évre nagyon sokat fejlődött és képről képre is nagyon látványos lépéseket tett, mintha mindig magát szerette volna felülmúlni, egyre bravúrosabbak a kompozíciói. Fontos volt számára – és ez rokonítja művészetét másod-unokatestvére és barátja, Petőfi Sándor életművével -, hogy hazafias alkotásokat hozzon létre – mondta a művészről Gyarmati Gabriella, a békéscsabai múzeum művészettörténésze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában