Családi hétvége

2017.09.25. 11:00

Nívós programkavalkádot állítottak össze Nagykanizsa művelődési házai

Pénteken kezdődött és vasárnapig tartott a családi hétvége izgalmas programfolyama a Kanizsai Kulturális Központ tagintézményeiben.

Benedek Bálint

A szigetszentmiklósi Csiki Dávidnak és Csiki Dénesnek a nagymamájuk, Csiki Gyuláné is segített a HSMK kézműves foglalkozásán kukoricacsuhéból virágot készíteni

Fotó: Szakony Attila

A sorozatot hét évvel ezelőtt indította útjára a központ, abból a megfontolásból, hogy az emberek bátrabban, nyitottabban közelítsenek majd a művelődési házak, közgyűjtemények felé.

- A hagyományt megőriztük, ezért negyedévente bizonyos tematika köré szervezve, tárt ajtókkal fogadjuk a Hevesi Sándor Művelődési Központban, a Medgyaszay Házban és a kiskanizsai Móricz-művelődési házban az érdeklődőket – fogalmazott Kovácsné Mikola Mária, a központ igazgatója. – Mindig arra törekedtünk, hogy lehetőség szerint minden korosztály megtalálja a megfelelő szórakozási formát. A HSMK-ban bemutatkoztak az ott működő szövő, foltvarró és hímző körök, akik titkon abban bíznak, hogy a fiatalabbak is kedvet kapnak a kézművességhez.

Papócsi Zoltán tárlata a Medgyaszay Házban látható
Fotós: Szakony Attila

Az ügyes kezű gyerekeket Pulai Lászlóné Cserti Ilona várta, aki kukoricacsuhéból különféle díszeket készített. A 8 éves Csiki Dávid és bátyja Csiki Dénes Szigetszentmiklósról érkeztek, s a hétvégét a nagymamájuknál töltötték.

- A fiúk nyitottak az újra, s mivel olvastam, hogy kézműves foglalkozás is lesz, eljöttünk – mondta Csiki Gyuláné. – Örülök, hogy az unokák természetes anyagokkal dolgozhattak, szép és igazán különleges ajándékkal lephetik meg majd az édesanyjukat.

A szigetszentmiklósi Csiki Dávidnak és Csiki Dénesnek a nagymamájuk, Csiki Gyuláné is segített a HSMK kézműves foglalkozásán kukoricacsuhéból virágot készíteni
Fotós: Szakony Attila

A színes, kulturális kavalkád még pénteken a Medgyaszay Házban Papócsi Zoltán Színnel-lélekkel című festménykiállításával indult. Az amatőr festő húsz évvel ezelőtt kötött barátságot az ecsettel, s azóta imád festeni.

- Ipari akril festéket használok, ha elkészült a kép, akkor pedig egy lakkréteg kerül rá – mesélte Papócsi Zoltán. – Nincs egy téma, amit kedvelek, a tájképek éppúgy közel állnak a szívemhez, mint a portrék.

A civil életben műszaki vonalon dolgozó kanizsai férfi csak önképző szakkörökben igyekezett tökéletesíteni a tudását. Szerinte a kép akkor készül el, amikor a néző fejében összeáll. A kiállítás október 13-ig a ház nyitvatartási idejében látogatható.

Szombaton is mindenki találhatott kedvére való programot. A HSMK előcsarnokában az Én hobbim sorozat keretében az iharosberényi Laczó Zsófia három dimenziós origami gyűjteményét láthatták az érdeklődők. A kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban a Kanizsa Csillagai Együttes adott ingyenes élő koncertet. Míg a családi hétvégét a Medgyaszay Házban a fővárosi Aranyszamár Bábszínház előadásában a Pom-Pom meséi című bábelőadás koronázta meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában