Koncertek

2017.11.20. 09:00

A nagykanizsai Gölles Martin művei is elhangzottak

A karnagy-zeneszerző, Gölles Martin meghívására a svájci kamaraegyüttes, a Quatuor Bourgogne a megye több helyszínén XX. századi és kortárs zeneszerzők műveiből adott koncerteket.

Benedek Bálint

Martin Kunz (balról), Anna Legocka, Suzanne Reinhard, Claude Delley és Gölles Martin Fotó: Szakony Attila

Az ifjú kanizsai tehetség először 2014-ben a namuri kórusfesztiválon találkozott a Strasbourg székhelyű Musica International elnökével, Claude Delley-vel. Akkor még colombieri kórusa számára rendelt egy művet Göllestől.

Mivel kifejezetten tetszett neki a fiú szerzeménye, úgy döntött, hogy ismét együtt dolgoznak, s így újabb szerzemény látott napvilágot Danses Hongroises címmel, de már a Trio Bourgogne fúvós trió számára.

- Az egyik svájci utam során részt vettem az akkor még háromtagú együttes koncertjén – mesélte Martin. – Ezt követően ismét komoly megtiszteltetést ért, hiszen az immár négytagúvá bővült társaság, a Quatuor Bourgogne kérésének eleget téve megírtam a Suite sur des airs populaires Suisses című darabot.

Martin Kunz (balról), Anna Legocka, Suzanne Reinhard, Claude Delley és Gölles Martin Fotó: Szakony Attila

A Martin Kunz, Suzanne Reinhard, Claude Delley (mindhárman klarinét, basszetkürt, basszusklarinét hangszereken), Anna Legocka (zongora) alkotta együttes úgy döntött, hogy koncertturnéra indulnak, melynek részeként a magyarokhoz is ellátogatnak.

- Tavaly óta játszanak négyen együtt, de két férfitag barátsága a katonaság idejére vezethető vissza – folytatta a karnagy. – Mindegyikük képzett zenész: Claude gyermekkora óta játszik többféle hangszeren, s a művészet más területén is dolgozott. Martin 43 éve klarinét tanár, mellette a berni szimfonikus zenekar művésze, Anna zongoraművész és tanár. Suzanne pedig zenei karrierje mellett ápolónőként is szolgált.

A svájci, német, francia és magyar szerzők darabjait játszó együttes zalai tartózkodása alatt fellépett Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Keszthelyen is.

- Szerencsések lehetünk, hogy eljutottunk ebbe a gyönyörű országba, ahol a közönség nyitott lélekkel fogadta az előadásunkat – mondta Claude. – Energiával feltöltődve folytatjuk a több országon átívelő turnénkat, melynek fontos állomása lesz Brüsszel, de Svájc komolyzenét kedvelő közönsége előtt is fellépünk. A karácsonykor ősbemutatóra készülünk, méghozzá Mozart Koronázási miséjét új hangszerelésű verzióban Burgundiában mutatjuk be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában