Kiállítás

2017.12.12. 12:32

A második felvonás – a Dienes festőkör kiállítása a Móricz Galériában

A Dienes Gyula művésztanár által vezetett festőkör legfrissebb alkotásaiból nyílt kiállítás a napokban a Móricz Galériában.

Magyar Hajnalka

Elöl: Paulovics Zoltán, Zafir Mari, Dienes Gyula, Farkas Ildikó, Feketéné Kovács Judit, Marosán Pál. Mögöttük: Kovács Krisztián, Komlósi Tímea, Czakó Lászlóné, Sallay Zoltán. (Hiányzik Vass Anna és Csatári Lajos) Fotó: Katona Tibor

A festőkör immár 13 éve működik a Zrínyi-gimnáziumban tanító művész vezetésével, lehetőséget kínálva az alkotói kibontakozásra, fejlődésre a tagok számára. Az összetétel folyamatosan változik, de az érdeklődés, az igény töretlen, bizonyítja ezt az is, hogy évente jelentkeznek tárlattal.

- Idén 11 tagunk mutatkozik be a legutóbbi év termésével, ragaszkodtam a friss kollekciókhoz – avat a részletekbe Dienes Gyula. – A kiállított munkák közül több is a zalaszentbalázsi alkotói hétvégénk gyümölcse, ez a hagyományos nyári összejövetelünk mindig nagyon inspirálóan hat a társaságra. Farkas Ildikó kiállított akvarelljei például mind ott születtek.

Feketéné Kovács Judit a tervezőmérnöki munkával töltött évtizedek után februárban csatlakozott a festőkörhöz Fotó: Katona Tibor

Az alapító tagok közül ma is soraikban tudhatják Zafir Marit, aki újabban ismét a pasztellkrétát tünteti ki figyelmével, de új jelentkezők is mindig csatlakoznak, mint például Marosán Pál grafikus, vagy Feketéné Kovács Judit. A munka eredményét bizonyítja, hogy a kör jól szerepelt a nyugdíjas amatőr alkotók számára kiírt, sok nevezőt vonzó pályázaton is. Zafir Mari kapta a legtöbb közönségszavazatot, de mindössze hárommal maradt el tőle Czakó Lászlóné, aki szintén a Dienes-kört erősíti.

Bázisuk a Zrínyi-gimnázium, ott zajlanak a heti konzultációk, szakmai diskurzusok, de a temperamentumosabb alkotók – mint például Csatári Lajos -, akár be is fejeznek egy akril-képet az összejövetelen.

Elöl: Paulovics Zoltán, Zafir Mari, Dienes Gyula, Farkas Ildikó, Feketéné Kovács Judit, Marosán Pál. Mögöttük: Kovács Krisztián, Komlósi Tímea, Czakó Lászlóné, Sallay Zoltán. (Hiányzik Vass Anna és Csatári Lajos) Fotó: Katona Tibor

- Akadnak sorainkban kifejezetten kísérletező kedvű tagok is, mint például Paulovics Zoltán, aki újabban szárított agyag felületekre fest, de fotóval és faragással is foglalkozik – folytatja Dienes Gyula. – A technikák között az akvarell és az akril a favorit, ám többen próbálkoznak olajjal. Ellenpélda Kovács Krisztián, aki a tollrajz elkötelezett híve, az utóbbi időben előrelépésként színekkel dúsítja komoly mondanivalót rejtő grafikai tartalmait. Ő egyébként a fiatalabb generációt képviseli a körben.

A többség ugyanis a nyugdíj beköszöntével keres új utakat soraikban. Mint például legújabb tagjuk, Feketéné Kovács Judit.

- Teljesen újonc vagyok, csak február óta festek – kezdi a bemutatkozást Judit, aki tervezőmérnökként dolgozott évtizedeken át. – Nem ismertem a technikákat, az ecsetkezelésről csak hallottam, semmi komolyabb előképzettségem nem volt. Ám amióta csatlakoztam a körhöz, „falom” a szakirodalmat, videókat keresek a technikákról, s eljárok hetente a képzésre. Boldogan járok a körbe, gyerekkori vágyaimat teljesítem be. Nyolcadikban, amikor az osztályfőnökünk azt kérte, írjuk le, mivel szeretnénk foglalkozni, a matematikát és a rajzot emeltem ki. Az előbbiről szólt a pályám, hiszen a műszaki egyetemen végeztem, s nagyon sok izgalmas tervezői feladatban lehetett részem. Most azonban megkezdődött a második felvonás, ami a rajzolásról és a festészetről szól. Ez a vonzalom is bennem bújkált mindig, hiszen ha várakozni kellett, a kezem mindig a papírt kereste, de a munkám és a családom kitöltötte a napjaimat. Most otthon kialakítottunk számomra egy kis festősarkot, s képes vagyok akár éjjel kettőig is ott szöszmötölni, teljes elmélyülést nyújt számomra a festés. Akvarellel kezdtem, kipróbáltam az akrilt, s most már olajjal is dolgozom, vagy 80 képet festettem az elmúlt hónapok alatt. Ha valamelyikkel nem vagyok elégedett, legfeljebb átfestem. Hiszen az a jó érzés a legfontosabb, ami munka közben átjár...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában