Vándortárlat

2017.09.22. 11:30

A „Közös légtér – közös felelősség” országos kiállítás Zalába érkezett

Az Apáczai-tagkönyvtárban egy hétig látható az a vándortárlat, amely a Magyar Honvédség baltikumi légtérrendészeti feladatát mutatja be.

Arany Horváth Zsuzsa

A vándortárlat tablói előtt Szücs József ezredes, a MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka (balra) a zalai könyvtárosok körében. Középen Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója, jobbra Sebestyénné Horváth Margit igazgatóhelyettes Fotó: Katona Tibor

A székesfehérvári Honvédség és Társadalom Baráti Kör dr. Toperczer István orvos alezredes fotóiból összeállított vándorkiállításának a címe is utal rá, hogy a NATO kötelékében megvalósuló közös feladatok megoldása felelősséget ró a tagállamok hadseregeire. Hazánk 2015-ben négy hónapig Németországgal együtt látta el a légierővel nem rendelkező balti államok légtérrendészeti feladatait.

A vándortárlat tablói előtt Szücs József ezredes, a MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka (balra) a zalai könyvtárosok körében. Középen Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója, jobbra Sebestyénné Horváth Margit igazgatóhelyettes Fotó: Katona Tibor

Erről a zalaegerszegi tárlat megnyitóján Szücs József ezredes, a MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka szólt. Elmondta: dr. Toperczer István alezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis repülőorvosa a litvániai Siauliai Légibázison töltött hónapok során napi feladatain túl fényképezőgépet ragadva dokumentálta a magyar kontingens mindennapjait. Ezzel bemutatta a szövetségen belüli regionális együttműködés fontosságát, és hozzájárult a magyar katonák, köztük a karmelavai légi irányító központban dolgozók munkájának elismeréséhez.

Napjainkban is 1000 magyar katona szolgál a NATO-kötelékben szerte a világban. Az ezredes utalt arra, hogy a magyar hadsereg 70 éve nem teljesített ehhez fogható légierővédelmi feladatot. Köszönetet mondott a zalai könyvtárosoknak, szervezőknek, akik a már Brüsszelben is megfordult tárlat itteni bemutatását segítették. Köztük Kiss Gábor megyei könyvtárigazgatónak, aki bevezetőjében vázolta a magyar honvédség zalai vonatkozásait, felidézte az 1848/49-es szabadságharc honvédeinek hősiességét, az I. világháborúban szolgálatot teljesítőkét, az 1949 utáni zalaegerszegi alakulat mindennapjait.

A Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület három tagja egyenruhában, menetfelszerelésben mutatkozott be: Sümegi László szólt a 3 éve alakult szervezet működéséről.

A vándortárlaton bemutatták a Zalaegerszegi Honvéd Klub katonatörténeti gyűjteményének válogatott relikviáit és a 12. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda hatástalanított kézifegyvereit, amelyekkel Kovács László őrnagy jelenlétében a legifjabb érdeklődők közelebbről is megismerkedhettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában