A karéneklés lélekemelő hatása

2018.04.24. 14:49

Kórustalálkozót rendeztek Vonyarcvashegyen

Szakmai foglalkozással kibővített kórustalálkozót rendezett nemrég a vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola.

Kósa Tamás

A pécsi kórus előadásában elhangzott Afrika noel című dal, a kontinens egzotikus világát idézte. Fotó: Stubán Árpád

Délelőtt Taschnerné Sértő Ágnes, a Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola kórusvezetője, a PTE mentortanára tartott beavató énekkari foglalkozást a környék mintegy 20 ének szakos tanárának.

- Meg szeretném osztani a munkám során szerzett tapasztalataimat a karvezető kollégáimmal – mondta bevezetőként a tanárnő -, hiszen mindannyiunk számára nagy kihívás a Z generáció terelgetése a zene eszközével. A mintegy 50 tagú kórusom nem válogatott gyerekekből áll, a zene szeretete hozta őket az ének tagozatos osztályba.

Bujtorné Nagy Judit kórusvezető a zene nélkülözhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Fotó: Stubán Árpád

 

Délután közös énekkel, egy dunántúli népdalcsokorral hangolódtak rá a dalosok a találkozóra. A három megyéből érkezett hat kórus és a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar kamarazenekara ezúttal is színvonalas produkciókkal vívott ki elismerést. A kórusok repertoárjában a klasszikus szerzők művei mellett megjelentek a könnyedebb hangvételű dalok is. Szép színfoltja volt a rendezvénynek, hogy a tanév végén nyugdíjba vonuló Bujtorné Nagy Judittól, a rendezvény házigazda szervezőjétől, a vonyarcvashegyi kórus vezetőjétől a 29 év során vele munkakapcsolatba került kollégák dallal búcsúztak el.

- A karéneklés művészi szépsége, emberformáló ereje és lélekemelő hatása óriási. Ezért mondok most köszönetet a lelkes kórusvezető kollégáknak, akik ezt a közel három évtizedes hagyományt felvirágoztatták, és segítségükkel a környék kulturális életének rangos eseményévé nőhette ki magát kórustalálkozónk. Bízom abban, hogy nyugdíjba vonulásom után is tovább él majd ez a hagyomány, s az éneklést szerető gyerekek további szép élményekkel gazdagodhatnak – fogalmazta meg Bujtorné Nagy Judit.

A pécsi kórus előadásában elhangzott Afrika noel című dal, a kontinens egzotikus világát idézte. Fotó: Stubán Árpád

A találkozó mintegy kétszázharminc énekesét és felkészítőiket Balázs Árpád érdemes művész, Erkel- és Magyar Örökség díjas zeneszerző látta el jótanácsokkal a rendezvényt záró beszélgetés során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában