Emléknap

2017.12.15. 18:37

Kodály a közös pont, a kapocs

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra, meg újra meg nem szerzi magának.”

Horváth-Balogh Attila

A Kodály Zoltánt ábrázoló festményt Dénes Sándor és Kámánné Szép Terézia (jobbról) leplezte le. Bal oldalon a kép készítője, Domaföldi Tibor amatőr festő látható Fotó: Horváth-Balogh Attila

E szavakkal, Kodály Zoltántól idézve nyitotta meg péntek este a háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató emlékére szervezett rendezvényt a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban az intézmény igazgatója, Kámánné Szép Terézia. A Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50. évfordulója alkalmából megrendezett emléknapon Dénes Sándor polgármester köszöntött.

– Nemzetünk legnagyobb zenei pedagógusáról elmondhatjuk, hogy életműve közös zenei tudásunk alapját jelenti, mely összetart minket minden különbözőségünk és sokszínűségünk ellenére – mondta Dénes Sándor. – Kodály a közös pont, az összekötő kapocs az itt, ebben a hazában élők számára.

A Kodály Zoltánt ábrázoló festményt Dénes Sándor és Kámánné Szép Terézia (jobbról) leplezte le. Bal oldalon a kép készítője, Domaföldi Tibor amatőr festő látható
Fotó: Horváth-Balogh Attila

Ezt követően került sor Domaföldi Tibor amatőr festő Kodály Zoltánt ábrázoló festményének leleplezésére. Majd Kocsis Katalin zenei könyvtáros, blogger megnyitotta a Kodály Zoltán életútját bemutató vándorkiállítást, illetve a nagyatádi Steiner Józsefnének a zeneszerző munkásságához kapcsolódó képeslapjaiból válogatott tárlatot.

Mindkét anyag január 12-ig tekinthető meg. Az eseményen egyébként részt vettek Kodály második feleségének rokonai, a nagykanizsai Poór József és neje, valamint a magyar kultúráért és Kodály műveiért rajongó olasz Roberto Freddy.

A megnyitón a Kodály Zoltán Énekkar és a Strém Kálmán Ifjúsági Vonószenekar lépett fel. Utóbbi, illetve a Farkas Ferenc Énekegyüttes szerepelt a kiállításmegnyitót követő gálaműsorban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában