Főleg Kodály és Bartók műveit énekelték

2018.08.16. 14:00

Kínában járt az egyetemi kórussal a kanizsai Gölles Martin

A 40 fős Pécsi Egyetemi Kórus sikeres turnén vett részt Kínában. Az együttes kanizsai tagja, Gölles Martin számos élménnyel gazdagodott.

Benedek Bálint

A Pécsi Egyetemi Kórus a kínai kórusfesztiválon Fotók: PEK

A kórus mint kiemelt meghívott, koncerteket és mesterkurzusokat tartott a világ egyik legnagyobb kórusfesztiválján, melyen 42 nemzet vett részt. A kínai állami televízió, a CCTV egyenes adásban közvetítette a magyarok fellépését a fesztivál megnyitóján. A kórus nagy sikerű önálló koncertet adott Kína egyik legrangosabb koncerttermében, a Beijing Concert Hallban is. Díszvendég volt az együttes a négy földrész kórusait felvonultató Yellow River International Chorus Fesztiválon, Lanzhou városában, melyet a helyi sajtó „világszínvonalú” produkcióként értékelt. Az együttes prof. dr. Lakner Tamás, dr. Hoppál Péter egyetemi adjunktus vezényletével és dr. Balatoni Sándor egyetemi tanársegéd közreműködésével minden esetben tomboló sikert aratott a kínai közönség körében, ezzel tovább öregbítve a magyar kórusmuzsika és az egyetem jó hírét.

A Pécsi Egyetemi Kórus a kínai kórusfesztiválon Fotók: PEK
A kanizsai Gölles Martin a kínai Nagy Falnál
Kép a szélesen hömpölygő Sárga-folyóról

Ennek a családnak a tagja immár 2012 óta Gölles Martin. A kóruskarnagy-előadóművész diplomával rendelkező kanizsai fiatal a basszus szólam énekeseként állt színpadra. A kórustagot a fesztivál atmoszférája mellett természetesen Kína titokzatossága, kultúrája, valamint a gasztronómiája is megérintette.

– Az utcákon zsúfoltság van és magas páratartalom, mely olykor eléggé nyomasztó, ettől függetlenül izgalmas – mesélte Martin. – A tradicionális gasztronómia teljesen más, mint az itthon készített kínai ételek. Ott naturálisabb ízeket használnak, sok rizzsel és zöldséggel, de figyelnek a vendégek igényeire, európai finomságokat is lehetett enni.

Martin felkapaszkodott a kínai nagy falra, melynek több látogatóközpontja is van. Gigantikus méretei mellett kihívásokat tartogat az utazók számára. Szintén nagy élményt jelentett a pekingi Tiltott Város, mely csaknem ötszáz éven át szolgált a kínai császárok lakóhelyeként és a kínai birodalom ceremoniális és hatalmi központjaként. A Sárga-folyó és az Ég templomának a látványa is megbabonázta a fiatalt.

– A fesztivál kitűnő koncerteket hozott, a magyar zenekultúra jelentős szeletét mutattuk be – mesélte tovább. – Nagyrészt Kodály Zoltán és Bartók Béla, valamint az ő tanítványainak műveit énekeltük, de külföldi klasszikus is szerepelt a repertoárban. A mesterkurzusok is a két jelentős magyar zeneszerző munkásságát mutatták be, ami szintén osztatlan sikert aratott.

Martin a Bartók Béla Férfikar tagjaként egy hét múlva Argentínába utazik, ahol két hetet tölt majd. A magyar kormány támogatásával megvalósuló eseményen Buenos Airesben koncerteket adnak a helyi magyarságnak, de karnagyuk, prof. dr. Lakner Tamás work­shopot is tart a Kodály-módszerről az egyetemen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában