Zenekar

2017.12.16. 12:00

Huszonöt év után CD-re kerülnek a legendás Tarhonya-dalok

Negyedszázad telt el azóta, hogy a legendás hírű zalaegerszegi Tarhonya Kedélyzenekar megjelentette első, s gyakorlatilag egyetlen albumát. Az évforduló tiszteletére a korabeli dalgyűjteményt – ami szinte fellelhetetlen már – ismét kiadják, ám ezúttal már CD formátumban.

Gyuricza Ferenc

A Tarhonya Kedélyzenekar három egykori zenésze. Balról a gitáros Seres Péter, a dalszerő gitáros-énekes Z. Lukács Sándor és a basszusgitáros Böröcz Nándor Fotó: Gyuricza Ferenc

Az ötlet a Tarhonya Kedélyzenekar egykori frontembere, a dalszerző-énekes-gitáros Z. Lukács Sándor fejéből pattant ki. Mint mondotta, igen egyszerű oka volt mindennek: ismerősei évek óta nyaggatták azzal, hogy szerezzen nekik a 25 éve megjelent Vonatok című albumból.

- Mintha az olyan könnyen menne – fűzte tovább a gondolatot Z. Lukács Sándor. – A helyzet az, hogy hosszú ideig én magam sem rendelkeztem saját példánnyal, aztán valakitől kaptam egyet ajándékba.

A zenész azt mondja, megérti azokat, akik 25 év elteltével is keresik a Tarhonya dalait, ugyanis azok a mai napig időtállóak maradtak. Ezt bizonyítja, hogy jelenleg is van az országban legalább három olyan aktív csapat, amely ma is játssza a korabeli Tarhonya dalokat.

- Ez persze csak az egyik ok, a másik sokkal prózaibb – folytatta Z. Lukács Sándor. – A 25 év során a kazetták szalagjai teljesen elfáradtak, így ma már hallgathatatlanok. Az emberek jelentős részének ráadásul már berendezése sincs, amin le tudná játszani, nekem sincs kazettás magnóm.

A Tarhonya Kedélyzenekar három egykori zenésze. Balról a gitáros Seres Péter, a dalszerő gitáros-énekes Z. Lukács Sándor és a basszusgitáros Böröcz Nándor Fotó: Gyuricza Ferenc

A Tarhonya Kedélyzenekar viszonylag rövid életű, de annál jelentősebb formáció volt a rendszerváltás környékén. A zenekar fénykora az 1989 és 1993 közötti időszakra tehető, de már azt megelőzően is működött.

- A Tarhonya gyakorlatilag a Pénzügyi és Számviteli Főiskola zenekara volt – mondta az egyik alapító, a basszusgitáron játszó Böröcz Nándor. – 1986 szeptemberében alakultunk, s folyamatosan cserélődött a tagság. Egészen 1989-ig, amikor a gitáros Seres Peti a romániai forradalom miatti virrasztáskor összetalálkozott Sanyival. Ott beszélték meg, hogy mi lenne, ha játszanánk a dalait. Nekünk ugyanis volt zenekarunk, de nem volt zenénk.

- Petivel a Székesfehérvári Fiatal Dalosok Találkozójáról ismertük egymást – egészítette ki Z. Lukács Sándor. – Bár kölcsönösen tudtunk egymás dolgairól, de korábban sosem dolgoztunk együtt.

- Sanyinak éppen nem volt zenekara, nekünk pedig nem volt frontemberünk – sorolta tovább Seres Péter. – Minden arrafelé mutatott, hogy együtt kellene dolgoznunk.

1989 decemberében ennek köszönhetően jött létre a Tarhonya Kedélyzenekar klasszikus felállása. Z. Lukács Sándor, Böröcz Nándor és Seres Péter mellett a másik alapító, a szaxofonos Henics Attila, a gitáros Szabó Ferenc és a dobos Molnár Szilárd volt tagja ekkor az együttesnek. Később Szabó Ferenc helyére Csanády Krisztián került.

- Nagyon innovatív időszak volt – idézte fel Seres Péter. – Sanyi odajött az első próbára, s két óra alatt összeállt hat-nyolc új dalunk. 1990 februárjában már másfél órás koncertet adtunk.

- Az is érdekes volt, hogy akkor minden zenekar játszott Hobo Blues Band vagy Rolling Stones dalokat, mi azonban csakis sajátokat. Az első koncert ezért csalódás is volt a közönségnek, ám a másodikon már senkinek nem jutott eszébe, hogy feldolgozásokat kérjen. Amire a kazetta megjelent, mindenki kívülról fújta a Tarhonya dalokat.

- Ez volt az első olyan önálló hangfelvétel, amin zalaegerszegi zenekar zalaegerszegi szerzők dalait mutatta be – mondta Z. Lukács Sándor. – Azóta sem született sok ilyen. Talán ezért is tartotta méltónak az újrakiadás támogatását a város.

A Tarhonya történetének a legsikeresebb, s egyben legismertebb epizódja is az 1993-as Ki Mit Tud? volt, itt a televíziós középdöntőig meneteltek. Hogy lett volna-e esélyük ennél jobb eredményre, arról ma sem egyértelmű a zenekar tagjainak álláspontja. Van, aki szerint eleve leosztott lapokkal ment a verseny, de azt is megjegyzik: a középdöntőben végül őket kiejtő családi szalonzenekar zongorista lánykájának igen rövid volt a szoknyája.

- Az elődöntőben a Nyers zenekart vertük meg, amiből a mai Belmondo alakult – ismertette a tényeket Z. Lukács Sándor. – Az egész versenysorozat szakmai különdíját is mi kaptuk, ezek azért valamiről árulkodnak. Sokat gondolkodtunk azon, mi lett volna, ha nyerünk, mert a fődíj egy lemez kiadására szóló szerződés volt, ami akkor még egészen mást jelentett, mint ma.

A Tarhonya még így is felkeltette az akkoriban kibontakozó hazai könnyűzenei ipar moguljainak figyelmét. A legnagyobb multinacionális cég vezetője, Hegedűs László ült le velük tárgyalni, aki Zoránt kérte fel szakmai tanácsadójának. Tetszett is nekik a Tarhonya zenéje, de olyan feltételeik voltak, amik miatt végül az együttműködésükből mégsem lett semmi.

- Maradt nekünk ez a kazetta, s persze a sok élmény – vonta le a következtetést Böröcz Nándor. – A Ki Mit Tud? különdíjaként stúdióidőt kaptunk, ahol profi körülmények között felvettünk három dalt, ezek is szerepelnek az új kiadáson. Ezáltal az összes Tarhonya stúdiófelvétel elérhetővé válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában