Néptánc gála

2018.04.22. 14:43

Húsz éve tartja össze a Zalagyöngye Táncegyüttes tagjait a néptánc szeretete

Fennállásának huszadik évfordulóját nagyszabású rendezvénnyel ünnepelte szombaton a Zalagyöngye Táncegyüttes.

Szabó Zsófia

Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

A jubileumi műsornak otthont adó HSMK színházterme kicsinek bizonyult. Közel félezren tekintették meg a születésnapját ünneplő tánccsoport és a vendégfellépők műsorát.

– A kezdetekkor, amikor 1997-ben megalakult az együttesünk, azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy minél több emberrel ismertessük, szerettessük meg a néptáncot és a különböző néphagyományokat – mondta Tóth István „Csonti”, a Zalagyöngye művészeti vezetője, koreográfusa.

Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

Nyolc párból nyolcvan tag

Az is: anno egy baráti összejövetelen vetődött fel a tánccsoport alapításának ötlete. Kezdetben 8 pár táncolt a Zalagyöngyében, ami ma már több, mint 80 tagot számlál.

– Annak idején, csakúgy, mint mostanság, a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban tartjuk a próbákat – folytatta a művészeti vezető. – Sok helyre hívnak bennünket fellépni. Az ország minden pontján ismerősként, szeretettel fogadnak bennünket. A célunk húsz évvel ezelőtt is az volt, hogy minél több emberrel szerettessük meg a néptáncot – tette hozzá Tóth István. Ahogy azt is: sikerült a jövő generációt is megszólítaniuk. Ennek köszönhetően a Zalagyöngye Táncegyüttes nagy családján belül létrejött a gyerekekből álló Szikrák Táncegyüttes, akik szintén felléptek az ünnepi esten.

Erre is nagyon büszkék a Zalagyöngye táncosai, ám a különböző elismerésekre is, amit az évek során kaptak munkájukért. Leginkább a Prima- díj áll a szívükhöz közel.

Tóth István kiemelte: terveik is bőven vannak. Idén, a két évtizedes jubileumhoz kötődően, táncházsorozatot, kiállítást és ünnepi gálát is szerveznek. Ám bővíteni is szeretnék a csoportot.

A gálán Cseresnyés Péter államtitkár is köszöntötte a táncosokat.

A kiscsoport is fellépett

A Zalagyöngye és a Szikrák mellett az apróságokból álló kiscsoport is pódiumra lépett az esten, ahol magyar, tardonai, bácskai, rimóci táncokat is láthatott a közönség. A fellépőket a Bojtár együttes kísérte és a néhány táncnál a kanizsai tamburások is húzták a talpalávalót.

Jövő héten sem fognak unatkozni a Zalagyöngye táncosai. Készülnek a Zalai Kamara Táncfesztiválra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában