A háború borzalmai

2018.03.18. 16:00

Hiteles világháborús történetek Kulcsár György kötetében

Az Együtt Kiskanizsáért Egyesület új kötetében Kulcsár György Egy katona emlékiratai című könyvében a második világháború borzalmait írja le.

Benedek Bálint

Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület vezetője és dr. Kulcsár Gyula rendkívül büszkék az elkészült könyvre Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Az egyesület 2004 óta jelentet meg könyveket helytörténeti, honismereti és néprajzi témakörben. Ezek sorában külön helyet foglalnak el azok a kiadványok, amelyek a szűkebb és tágabb értelemben vett szülőföldünk történetéhez kapcsolódnak. Horváth Jánosné, az egyesület vezetője és lelke szerint a városrészben szinte nincs is olyan család, ahol a világháborúk miatt ne gyászoltak volna hősi halottat.

Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület vezetője és dr. Kulcsár Gyula rendkívül büszkék az elkészült könyvre Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

- Fontos őrizni és az utánunk következő generációnak átadni azok emlékét, akik soha nem tértek vissza – folytatta. – Kulcsár György a visszaemlékezé-seiben a saját kálváriáján túl a társai szenvedéseit s elvesztésüket is leírta. Az 1940-től az 1948-ig tartó időszakba pillanthat bele az olvasó: a bevonulástól a kiképzésen keresztül a fogságból való szabadulásig. Kulcsár György többször is megjegyzi visszaemlékezésében: „megint túléltem egy veszélyes helyzetet”. Mind-ezekről sokáig nem beszélt, ám unokája biztatására papírra vetette a gondolatait. Ez a gesztus is azt mutatja, hogy a jövő nemzedéke számára kifejezetten fontos a múlt megismerése.

Horváth Jánosné az emlék-iratokat 2006-ban, György halála után kapta meg a feleségétől. Memoárjait egyébként a doni hadjárat 60. évfordulójára írt verses visszaemlékezéssel zárta. Könyvének megjelentetésével pedig most, a 75. évforduló évében nemcsak előtte, hanem a szenvedéseket átélt bajtársai előtt is fejet hajt az egyesület.

Kulcsár György fia pedig nem más, mint a neves magyar rákkutató, a város díszpolgára, dr. Kulcsár Gyula biokémikus. A Pécsen élő férfi gyerekkorából jól emlékszik a történetekre, amelyek a második világháború bizonyos történéseit elevenítették fel.

- A 2002-ben megjelent családi, limitált kiadást fedezte fel Horváth Jánosné, aki fáradhatatlan hagyományőrző lévén azonnal felkeresett több hadtörténészt is, köztük Illésfalvi Pétert, akik áttanulmányozták – mesélte dr. Kulcsár Gyula. – Ráadásul az írásokat részletes, rendkívül érdekes lábjegyzetekkel látták el, igazolva a történetek valódiságát. Például egy említett névhez odaírták, hogy éppen az említett katona honnan indult és hol szolgált. Ezekkel a kiegészítésekkel pedig olyan kötetté vált, amely innentől kezdve hiteles beszámolónak számít, ráadásul a könyvtárakban is megtalálható lesz.

A rákkutató kiemelte: végtelenül szerény édesapja nem is ezer, hanem sokkal inkább tízezermester volt, ugyanis a madárkalitkától, a sírkövön keresztül mindenhez értett, a házukat szinte teljes egészében ő építette.

- A háború, az átélt borzalmak miatt nem végzett iskolát, ám rendkívül tájékozott, intelligens és gondolkodó ember volt – tette hozzá a rákkutató. – Kiskanizsán mindenki szerette, hiszen őszinte odaadása kivételessé tette. Egész életemben édesapámat tekintettem a példaképemnek, ezért is végtelenül büszke vagyok arra, hogy egy ilyen remekművet jelentetett meg a városrész egyesülete. Ezek a sztorik nagyon érdekesek a háborúról, a fogságban eltöltött időszakról, az élményeiről, legyenek azok rosszak vagy épp kellemesek.

Dr. Kulcsár Gyula hozzátette: meggyőződése szerint a háborúk 30-40 évente a tájékozatlanság miatt törnek ki, hiszen ezek az emlékek feledésbe merülnek. Ha az említett szörnyűségek megragadnának a maiak fejében, akkor ez a mű például akár a békét is szolgálhatná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában