A lokálpatrióták háza

2017.10.17. 09:00

Halmos Ildikó a Honvéd Kaszinó vezetőjeként húsz éve áll a kultúra szolgálatában

Két évtizede kihívásként tekintett feladatára, ám az azóta eltelt időben helyi csoportok olvasztótégelyévé varázsolta az intézményt. Halmos Ildikó húsz éve áll a lokálpatrióta Honvéd Kaszinó élén.

Benedek Bálint

Halmos Ildikó (képünkön) húsz éve vezeti a város szívében álló Honvéd Kaszinó kulturális intézményét. Kedvenc idézete az Egri csillagokból származik: „A falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében.” Örül annak, hogy ha időként új csapattal is kell együtt dolgoznia, a munkabírásuk kivételes, s ettől hitelesen képviselik a házat Fotó: Szakony Attila

- A zalakarosi iskolában tanítottam, ám az egyik ismerősöm felvetette az ötletet, hogy mi lenne, ha a Nagykanizsa szívében álló kulturális intézményben népművelőként is kipróbálnám a tudásomat – emlékezett vissza a kezdetekre Halmos Ildikó. – Gyors, de visszatekintve kiváló döntést hoztam akkor, s bár azóta nagyot fordult a világ, de minden percét élvezem a munkámnak. A kezdeti művelődésszervezés után egy évvel állhattam az intézmény élére. Abban az időben az épület állami tulajdon volt, honvédségi kezeléssel, valamint alapítványi működtetéssel. Jelenleg az ingatlan tulajdonosa az önkormányzat, a működtetője pedig a Nagykanizsai Honvéd Kaszinóért Alapítvány. Most a város a működési költségekből a rezsi jó részét vállalja, a többit mi teremtjük elő.

Halmos Ildikó (képünkön) húsz éve vezeti a város szívében álló Honvéd Kaszinó kulturális intézményét. Kedvenc idézete az Egri csillagokból származik: „A falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők
lelkében.” Örül annak, hogy ha időként új csapattal is kell együtt dolgoznia, a munkabírásuk kivételes,s ettől hitelesen képviselik a házat Fotó: Szakony Attila

Halmos Ildikó szeme valósággal felragyogott, amikor igazgatásának húsz éve szóba került. Pontosan tudta, hogy ez nem éppen egy nyolcórás állás, hanem olykor emberfeletti küzdelmet követel. Előfordult, hogy a 24 óra helyett eggyel több is kevés lett volna. Szerencsésnek érzi magát, hogy jó munkatársak, igazi ütőképes, munkát szerető csapat veszi körül.

- Korábban polgári szolgálatos katonák, most pedig egy kollégát kivéve közfoglalkoztatottak állnak ki a Honvéd Kaszinó érdekeiért szó nélkül, ha kell, éjjel-nappal – tette hozzá. – Az eltelt évek alatt alkalmazkodtam ehhez az állandóan változó helyzethez. Sajnos kevesebb forrásunk jut arra, hogy nagyobb, esetleg nemesebb művészeket lássunk vendégül. Annyi művészeti csoport, meg az intézményt szerető, látogató és pártoló közönség alakult ki az idők folyamán, akiknek rendkívül fontos, hogy zajosak legyenek ezek a falak.

A Honvéd Kaszinó mára a város igazán lokálpatrióta kulturális intézménye lett, ahol az eltérő érdeklődésű s szemléletű társaságok is jól megférnek egymás mellett.

A diákszínpad tagjai lelkesen gyakorolnak bemutatóik előtt a kaszinó tükörtermében. Antal Gergő és Gável Zsófia próba közben
Fotó: Sazkony Attila

- Kedvenc idézetem az Egri csillagokból származik: „A falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében” – tette hozzá az intézményvezető. – Tökéletesen jellemzi az itteni légkört, szerencsésnek érzem magam, hogy a húsz év alatt mindig jó emberek vettek körül.

Halmos Ildikó igyekszik a lehető legtöbb figyelmet fordítani az intézményben működő művészeti csoportokra. Az egyikre, a Honvéd Kaszinó Énekkarára viszont extra energiát fordít, ami érthető, ugyanis karnagyként és művészeti vezetőként is számítanak rá.

- Jövőre ünnepeljük fennállásunk húszéves jubileumát – folytatta. – Kezdetben a honvédséghez szorosan kötődő emberekből állt össze, s szerettem volna egy nyugdíjas pedagógus kezébe adni az énekkar vezetését. Aztán az első próbát követően elkezdtünk együtt énekelni, összeforrt a társaság. Amikor többen voltunk, akkor még kórusművekkel is próbálkoztunk, most leginkább érthetően katonadalok és népdalok alkotják a repertoárt. A 25 fős kórus szinte valamennyi városi rendezvényen énekel. Két évvel ezelőtt, október 23-án a honvédelmi miniszter oklevéllel fejezte ki elismerését a magyar katonazenei hagyományok megőrzéséért, ápolásáért, közvetítéséért és sikeres szerepléseinkért.

A Honvéd Kaszinó 25 fős kórusa szinte valamennyi városi rendezvényen fellép, ahol népdalfeldolgozásokat és katonadalokat énekelnek
Fotó: Szakony Attila

A Nagykanizsai Honvéd Kaszinóért Alapítvány támogatásával több civil szervezet is működik a falak között: a Honvéd Kaszinó Hölgyklubja, a Nagykanizsai Honvéd Egyesület, a Honvéd Hagyomány-őrző Egyesület, a Honvéd Szakszervezetek Nyugállományú Tagozat kanizsai csoportja, valamint a Határőr Nyugdíjasok Nagykanizsai Szervezete. Rajtuk kívül szintén az intézmény megbecsült tagjai: a Honvéd Kaszinó SZKES Dance tánccsoportja, a LatiNívó Salsa Klub, a Kanizsa Salsa Egyesület, a Fafaragó Szakkör és a Városi Diák Színpad.

Utóbbi, lendületes fiatalok alkotta csapat vezetője, Nikolics Zsanna már tíz éve irányítja a színjátszókat. Elismerésnek érzi, hogy egykor Halmos Ildikó felkarolta a társaságot.

- A művelődési ház menedék a gyerekeknek, ahol mindig otthonos légkör fogadja őket – mesélte Zsanna. – A Magic Ritmo tánccsoport indulásakor nem tudtunk mindig terembérletet fizetni, ekkor ingyen jöhettünk. Nem éltünk vissza a vezető jószívűségével, hiszen ezt most igyekszünk honorálni.

Zsanna továbbá méltatta Halmos Ildikó munkáját. Szerinte az intézményvezető önzetlensége mindenki számára példaértékű lehet.

Az 1886-ban készült intézményt az egykori Kereskedelmi Kaszinó Egylet építtette. A történelem nagy viharait túlélte. A több mint százéves létesítménynek a benne „lakó” csoportok egyöntetű véleménye szerint varázsa van. Bár az idő vasfoga már megtette a hatását, a vakolat több helyütt omladozik, külső tatarozásra utoljára épp húsz évvel ezelőtt, alapítványi összegből különítettek el. Ez mára nem járható út.

- A város vezetőivel szinte mindennapos téma a felújítás, és mindegyikük állandóan keresi a pénzügyi lehetőségeket, hogy újra méltó fényében tündökölhessen az épület – tette hozzá Halmos Ildikó. – Nemcsak kívül, hanem a belső terekben is lenne mit tenni, a teljes nyílás-zárócserén túl a fűtésrekonstrukció is elengedhetetlen lenne. Nagyon bízom benne, hogy a sok ígéretből egyszer valóság lesz, és a többi intézményhez hasonlóan a belső tartalom mellett a megjelenésünk is nívós lehet.

A Honvéd Kaszinó vezetője a jövő terveiről is szólt, elmondta: az előző évekhez hasonlóan nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos programokra; ezért több környezetvédelmi szervezettel ápolnak jó kapcsolatot, elő-adás-sorozat segítségével hívják fel látogatóik figyelmét a környezetvédelemre. S ehhez kapcsolódóan folytatják az Ismeretlen földrészek sorozatukat, amelyben országos, európai hírű előadókat, kutatókat, valamint régészeket várnak. Továbbá fontos, hogy a törzsközönségükön kívül a fiatalok irányába is nyissanak, ezért az előtérben található kiállítótérben több ifjú művésztehetség is bemutatkozási lehetőséget kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában