Bábszínház

2017.09.21. 08:00

Jancsi és Juliska démonai – közeleg a Griff első premierje

A rendező, Tengely Gábor gyerekként nem szerette a Jancsi és Juliska című klasszikus Grimm mesét. Talán nem volt evvel egyedül... Bizonyára ez is közrejátszhat abban, hogy most, Pallai Mara forgatókönyvét alapul véve némileg áthangszerelve tárja elénk a mesét a Griff társulatával. A Blattner-díjas rendező neve ismerősen csenghet Zalában, hiszen 2004-től két évig tagja volt a bábszínház alapító csapatának.

Magyar Hajnalka

Fotó: Pezzetta Umberto

- Szeretek megküzdeni a démonaimmal, s ez a mese alkalmat teremt erre – mondja a darab próbáján a Zalaegerszegre visszalátogató Tengely Gábor. – Gyerekként nem értettem ezt a mesét. Hogyan fordulhat elő, hogy a szülők kiteszik az erdőbe a gyerekeiket, s miként maradhat következmények nélkül, ami a mézeskalács házban történik? Hiányérzetem volt. Az új forgatókönyv azonban árnyalatokkal ruházza fel a fekete-fehér tanmesét, s valódi történetet gyúr a sovány példázatból.

Fotó: Pezzetta Umberto

Mint elmondja, az egerszegi bábszínháztól arra kapott felkérést, olyan darabot vigyen színre, ami izgalmas feladat elé állítja a társulatot, több korosztályt is megszólít, s könnyen utaztatható.

Tengely Gábor (jobbról) egy jelenetet finomít a a darab próbáján. A színészek: Dőry Brigitta (Juliska), mellette Ricz Ármin (Jancsi), lent Lehőcz Zsuzsa (Mostoha és Boszorkány) Fotó: Pezzetta Umberto

- Kifejezetten örültem, hogy kihívást jelentő darabot vártak tőlem, hogy a bábszínház szellemiségét nem az határozza meg, hogy pipáljunk ki csuklóból egy premiert, hanem komolyan vehető feladatot keresnek – folytatja. – A Jancsi és Juliska pont ilyen. A hat éve született szövegkönyvet az írónő felfrissítette, s került bele egy új szereplő is, a Szentjánosbogár. Őrá azért volt szükség, mert ha meg akarjuk mutatni a történet sötétségét, lappangó tragikumát, mindenképpen szükség van egy ellenpontra. Ez volna a mi világító bogarunk, aki szinte folyamatosan a szereplők körül zizeg, közben kommentál és oldja a helyzetet.

Fotó: Pezzetta Umberto

Sok mindent rábíznak a gyerekek képzeletére, a darab több jelenetében kap fontos szerepet a sötétség és a fény.

Fotó: Pezzetta Umberto

- Szeretnénk arra is rávilágítani, hogy nem a sötétségtől kell félni – veti fel Tengely Gábor. – Gyakorta nem az rejti a veszélyt, amit nem látunk, hanem éppen a negédes kedvesség, a cukormáz állít csapdát nekünk.

Fotó: Pezzetta Umberto

A darab zenéje (Takács Dániel) a mese kettősségéből merít, a szükséget szenvedők puritán élete és a mézeskalács világ túldíszített talmi csillogása adja a hangulati kontrasztot. A darab tervezője Boráros Szilárd, aki az előző évadban debütált rendezőként, a sikert arató Szépen szóló Babukamadárral. A Jancsi és Juliska figuráit a szokottnál is erősebben stilizálta, szinte geometrikus idomokból építve meg a szereplőket. Szép feladat elé állítja evvel a bábszínészeket, akiknek szűkített mozgástérben és eszközkészlettel kell érzelmet csiholniuk, bizonyítva, hogy száj nélkül is létezik mosoly és kézfej nélkül is simogatás.

Fotó: Pezzetta Umberto

A darabban a boszorkányt és a mostohát vendégként Lehőcz Zsuzsa kelti életre, Juliskát Dőry Brigitta, a favágó apát Kosznovszky Márton alakítja, Jancsi, valamint a Szentjánosbogár szerepében pedig a társulat két új tagját, Ricz Ármint és Berta Csongort üdvözölhetjük.

A premier szeptember 23-án, szombaton 15 órakor esedékes, amivel új korszakot nyitnak. Ezután ugyanis a bábszínház minden szombaton kínál valamiféle produkciót a családoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában