Siker

2017.11.20. 12:00

Fergeteges volt a Fonó

Fergeteges sikert aratott új, Fonó című önálló estjével a Zalagyöngye Táncegyüttes. A produkció szombaton debütált.

Horváth-Balogh Attila

Fotó: Szakony Attila

A Vizeli József népzenész vezette Bojtár Zenekar kísérte a Zalagyöngye Táncegyüttest a Hevesi Sándor Művelődési Központban megrendezett esten. Az Zalagyöngye felnőtt táncosai mellett szerepeltek a műsorban az utánpótlást jelentő Szikrák Táncegyüttes tagjai, illetve a legkisebbek alkotta kezdő tánccsoport is. Így közel 100 táncos ropta a színpadon. Mint azt a konferanszié, Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója bevezetőjében elmondta: az önellátásra törekvő paraszti családok régen maguk termelték meg a kendert is. Ez őszre került fonható állapotba, előkészítése és feldolgozása farsangig elfoglaltságot adott a lányoknak, asszonyoknak. Kemény, fárasztó munka folyt a fonóban, de talán épp ezért jutott szerep a tréfának, a vidámságnak, s nem utolsó sorban ez volt a helye a fiatalok ismerkedésének is. S néha bizony, elcsattant egy-egy csók... Ezt a miliőt idézte meg új koreográfiájával a Zalagyöngye Táncegyüttes. Mint azt a tánccsoportot vezető koreográfustól, Tóth István „Csontitól” megtudtuk: a hagyományőrző csapat jövőre ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, az erre való felkészülés fontos eleme az új műsor. Az önálló est bevételét is a monstre produkció előkészítésére fordítják. Csakúgy, mint a vasárnap megrendezendő egyesületi báljukból befolyó pénzt.

Fotó: Szakony Attila

 

Fotó: Szakony Attila

– A mostani műsort a meglévő táncainkból állítottuk össze, s a repertoárt megtűzdeltük a fonóhoz kapcsolódó szokásokkal, tréfákkal, játékokkal. Ebből kerekítettünk egy reményeink szerint színes műsort. Jövő évben, áprilisban kerül sor a születésnapi műsorunkra, melyben visszatekintünk az elmúlt 20 évre – jelezte. – Hamarosan érkezik hozzánk egy vendégkoreográfus, hogy új táncot tanuljunk, januártól pedig elkezdjük a felkészülést a nagyrendezvényünkre, melyhez kiállítások és más megmozdulások is kapcsolódnak majd.

Az önálló esten részt vett Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában