Helyi kultúra

2017.10.23. 12:00

Balázs Árpádnak a szeretet ad erőt az alkotáshoz

A közelmúltban telt ház köszöntötte a keszthelyi Balaton Színházban Balázs Árpád Erkel- és Magyar Örökség díjas zeneszerzőt, Érdemes művészt 80. születésnapja alkalmából.

Kósa Tamás

Fotó: Kósa Tamás

A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvós-zenekar működését segítő alapítvány, a Kék Balaton Fúvós Egyesület mindent megtett azért, hogy a jelenlévők igazi ünnepet éljenek át a zeneszerzővel közösen.

- Több szállal kötődik Vonyarcvashegyhez, az ottani iskolához, Keszthelyen hosszú ideje a komolyzenei zsűri elnöke a Helikon ünnepségen, kiváló a kapcsolata a zeneiskolával, a Helikon kórussal, a hévízi iskola kórusával és a Musica Antiqua Együttessel is. Ekkora potenciált lát a környék zenei életében, vagy egyszerűen „csak” otthon érzi itt magát?

- Mind a két felvetés igaz! Ez a vidék – talán az irodalmi, zenetörténeti hagyományokból és tárgyi hagyatékokból eredendően – kiváló „talajt” biztosít a művészetek virágzásának. Gondolok itt mindenekelőtt a Festeticsek körül munkálkodó muzsikusokra, a kastély messzi földön híres kottatárára, Goldmark Károlyra, vagy az utóbbi időkből a régizene első magyarországi nagykövetére, Adorján Jóska barátomra. Ő alapította az első hazai régizenei együttest, amelynek méltó utódai szerepeltek nemrég a keszthelyi színházban. S akkor még Kisfaludy Sándorról vagy Berzsenyi Dánielről nem is beszéltem. Ők nemcsak a jó levegő és a Balaton selymes vize miatt érezték itt jól magukat…

- Barátokkal ünnepelni a születésnapot mindenki számára felemelő érzés. Ezúttal olyan ajándékokat kapott, ami egy elismert zeneszerző számára is feledhetetlen lehet.

- Szavakkal kifejezni nem is lehet azt a felemelő érzést, amelyet a szerzői est adott. Valóban, felemelő és feledhetetlen! Engedje meg, hogy itt néhány nevet soroljak! A szombati est életre hívásában talán ők munkálkodtak a legtöbbet. Valaha Kiss Tamás „csábított” a „zalai Balaton-part” közelébe, mint dirigens, hangszerjátékos, szervező, oroszlánrészt vállalt a koncert sikerében. Ahogy a vonyarcvashegyi kórustalálkozók nagyszerű háziasszonya, Bujtorné Nagy Judit is gyermekkórusával. S ha már kórus: a hévízi ifjú dalosok élén Holczerné Szabó Ágnes ősbemutatóval s meglepetésműsorral ugyancsak remekelt! Itt kell említenem Babos Judit nevét. Ő költői, zeneszerzői erényeket csillogtatva különleges ajándékkal tisztelt meg: minikantátát komponált tiszteletemre. És még egy énekkar: a Helikon Kórus, élén Kendeh Gusztávné Éva biztos kézzel választott s vezényelt műveimből! A Musica Antiquáról már esett szó, de említsük meg lelkes, kitűnő felkészültségű vezetője, Varga Endre nevét is. Bánhidai Tamás mint zeneiskola-vezető a kollégái csatarendbe állításától a születésnapi tortáig vállalt feladatsort. Végül essék szó a szép szavakkal köszöntő Péter Károly polgármesterről és különösen a Balatoni Kongresszusi Központ és Színház igazgatójáról, Csengei Ágotáról is. Az utóbbinak különösen sok köszönettel tartozom!

Fotó: Kósa Tamás

- Nagy élvezet hallgatni, ha ön megszólítja a rendezvények résztvevőit. A magas szintű hozzáértést, segítő szándékot tükröző értékelések, számtalan anekdota mellett azonban mindig szót ejt a családjáról: feleségéről, Ágnes asszonyról és fiáról, Ádámról, aki szintén kiváló zeneszerző.

- A francia jól mondja: „keresd a nőt”! Ágikám biztos hátteret ad családunk mindkét zeneszerzőjének. Ádám egyébként jól választott a zenén belüli szakterületek között: filmzeneszerzőként – nem túlzás – munkáival mára világhírű… A berlini Arany Medve, a Los Angeles-i Oscar díj, Arany és Ezüst medál a chicagói filmfesztiválon, a sacramentóin „A legjobb zene”-díj… S a felsorolás korántsem teljes, s remélem, folytatása lesz még. Egy biztos: pár nap múlva indul a Terápia harmadik sorozata. Mint eddig, Ádi zenéjével…

- A születésnapi köszöntők során gyakran hangzottak el a szokásos közhelyek: 10-20- 100 év múlva is találkozhassunk! Ön mindig úgy válaszolt, hogy ne limitáljuk az időt! Ezek szerint bőven van még terve a zeneszerzés terén. Elárulna néhányat ezek közül?

- Nincsenek titkok, de a folyamatban lévő munkákról, különösen a tervekről nem szívesen beszélek. Maradjunk abban, hogy a nap 24 órájából ma is nyolcat-tízet komponálással töltök. S van mit tennem!

- Véleményével minden évben segíti a környék éneklő ifjúságát. Hogy látja az ének szerepét a mai digitális világban?

- Optimista vagyok. Mert különben miért írnék énekhangokra? Ezek a nagyszerű zalai tanárok, karnagyok fontos missziót vállalnak, a hajdan élénken lobogó Láng Őrzői! Lesz ebből még Tűz is!

- Ha bármit kívánhatna a születésnapja alkalmából, lenne olyan, amire – a számtalan elismerés, siker mellett – még vágyik?

- Számomra minden úgynevezett „hivatalos” elismerésnél fontosabb, amit a keszthelyi Balaton Színházban szombat este kaptam! Műveim újrateremtése mosolygó arcú, csillogó szemű dalosok ajkán. Igen, mert a megszólaltatás is alkotás. A kottapapíron a hangjegyek egyszerű írásjelek. Élővé a mindenkori előadók teszik azokat! És a következmény? Visszaigazolása annak, hogy nem volt hiábavaló ez a nyolcvan esztendő. Ha hasonló szeretet sugárzik felém később is, akkor az minden kitüntetésnél többet jelent. Erőt, töltést ad a további alkotó munkához!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában