EgerszegFeszt

2024.06.14. 11:30

Punnany Massif – A zene evolúciója

Az élő zenélés elbűvölő varázsát, a kilenc tag színpadi interakciójának utánozhatatlan hangulatát ígéri közönségének a Punnany Massif, amely június 14-én ad koncertet az EgerszegFeszt keretében. A pécsi eredetű formáció egykor gyakori vendég volt Zalaegerszegen.

Gyuricza Ferenc

A Punnany Massif zenekar tagjainak jó emlékei vannak Zalaegerszegről

Forrás: ZH-Archívum

A 2003-ban alapított Punnany Massif vezetője, Felcser Máté ezért rögtön egy kis múltidézéssel kezdi beszélgetésünket. Mint mondja, a szép emlékű Grabowsky az egyik kedvenc hazai klubjuk volt, hiszen a zenekar kezdeti korszakában mindig nagyon jó hangulatú koncerteket adtak ott. Ezúttal azonban teljesen más közegbe, az EgerszegFeszt nagyszínpadára érkeznek, amely több lehetőséget és nagyobb teret is kínál arra, hogy megmutassák, mitől tud még mindig olyan lendületes és magával ragadó lenni egy Punnany Massif-fellépés.

– Valóban, mi egy nagyobb legénységgel megáldott brigád vagyunk, kilencen zenélünk a színpadon, így tehát mindig van valami látnivaló – folytatja a zenekar zeneíró-énekese. – Ennek a zenekarnak éppen ez adja a lényegét, nálunk valóban zenélés van, a szó legnemesebb értelmében. Így tehát azon túl, hogy szövegelünk és énekelünk, nagyon sok instrumentális megoldással is élünk a színpadon.

A Punnany Massif az ezredforduló utáni időszak egyik legnépszerűbb hazai formációja, az akkoriban kibontakozó új generációs zenei színtér egyik zászlóshajója, amely életigenlő, pozitív töltetű dalainak köszönhetően rendkívül hamar a közönség kedvence lett. Ugyan a zenekart általában a hiphop műfajának csapatai közé sorolták, ám stílusa jóval sokszínűbb annál, mintsem egyetlen jelzővel lehetne illetni. Felcser Máté szerint a XXI. században ez a természetes, hiszen a hagyományos pop- és rockzenei irányzatok telítődtek, az új előadók előtt így ma egyetlen lehetséges út áll: eklektikus, sokszínű világban alkotni. A Punnany Massif zenéjében emiatt a punk, a rock vagy a pentaton blues elemei éppúgy fellelhetőek, mint a hagyományos folklór, például a balkáni vagy cigány népzene.
– Nem szabad hagyni, hogy kizárólag csak a közönség igényei alapján működjön egy produkció, hiszen a rajongók ugyanazt várnák tőlünk, ami miatt megszerettek bennünket – magyarázta. – Legszívesebben az Élvezd című dalunkat szeretnék minden egyes alkalommal újra és újra megkapni a zenekartól, vagy az Utolsó táncot. Zeneíróként én viszont folyamatosan arra törekszem, hogy új impulzusokat hozzak be a dalainkba. A zenei paletta minden oldaláról csipkedek egy keveset. A mai könnyűzenének éppen ez a lényege, hogy keveredjenek a műfajok. Egy zeneírónak ma azt kell felismernie vagy megtalálnia, mit tud beintegrálni úgy a saját stílusába, hogy az működőképes legyen. Annak idején a népzene is így formálódott, amit az is jelez, hogy Bartókék a XX. század elején számos variánsát jegyezték fel egy-egy népdalnak. A zene azért is tud állandó örömforrás lenni, mert mindig alakul, folyamatosan fejlődik. Ez ma is így van, amit tehát ma tapasztalunk, az nem más, mint a zene evolúciója.

A Punnany Massif vezetője szerint mindezek fényében különösen izgalmas, hogy a zenekar legutóbbi albuma, a tavaly megjelent Fel nem kapcsán olyan visszajelzéseket kaptak a rajongóiktól, hogy abban a régi hangzásvilágukat vélik felfedezni, vagyis szerintük ez a lemez teljesen önazonos azzal, ami miatt annak idején megkedvelték az együttest. Felcser Máté rögtön hozzáteszi: ezek a reakciók azért lepték meg őket, mert az új album készítése idején sem hangzásban, sem operatív módon nem úgy épültek fel a dalaik, mint annak idején, az új évezred első évtizedében.

– Lehet, hogy azért aposztrofálják így, mert a közönségünk is velünk tart azon az úton, amin járunk – véli az énekes. – A Punnany Massif rajongótáborának gerincét ma az a negyvenes korosztály teszi ki, amelynek tagjai még a húszas éveikben szerettek meg bennünket. Kitartanak mellettünk, s ahogyan mi változunk, úgy változik az ő zenei ízlésük is. Ezért talán azt is mondhatjuk, mi egyszerre képviseljük a múltat és a jelent. Ettől lesz teljesen homogén a Punnany Massif világa.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!