Folytatódik Pálfi kanász családjának története

2023.09.26. 15:37

Bemutatták a Göcseji tél című könyvet Zalaegerszegen

A tájegység szépségét mutatja be, valamint életre kelti a téli népi hagyományokat Balaton László legújabb könyvében, amit kedden délelőtt mutattak be Zalaegerszegen, a Göcseji Tudásközpontban. A rendezvényen egyúttal a kötetet kiadó Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület gyűjteményéből és a foglalkoztató füzetet illusztráló Molnár Éva grafikáiból, pasztellképeiből nyílt kiállítás, ami október 13-ig látogatható.

Mozsár Eszter

Havasi Bálint főigazgató a Barangolás a múltban című kiállítást ajánlotta a zalaszentiváni iskolásoknak. Mellette Molnár Éva, Papp Tamás és Balaton László

Fotó: Pezzetta Umberto

A Molnárszegen békésen éldegélő Pálfi Gyuri kanász és családjának története folytatódik az író tollából. A paraszti élet régi szokásai, mindennapjai elevenednek meg, így részesei lehetünk például a tollfosztásnak, a kukoricamorzsolásnak, a lucaszék készítésének, a disznóvágásnak, a karácsonyi ünnepkörnek, s még egy baba érkezésének is örülhetünk. Balaton László író, a Göcseji Múzeum munkatársa már harmadszor dolgozott együtt az egyesülettel, és megerősítette, hogy mindenképpen lesz folytatása a családi történeteknek. Többször tart tárlatvezetést, múzeumpedagógiai foglalkozást, így írás közben nagy segítség a skanzen miliője.

Papp Tamás egyesületi elnök elmondta, a foglalkoztatókönyv a skanzenben, a Tourinform irodában, a Göcseji Múzeumban, illetőleg a keszthelyi Georgikon Majormúzeumban lesz elérhető, valamint szeretnék eljuttatni az iskoláknak.

Balaton László a Göcseji tél című foglalkoztatókönyvvel. Harmadik alkalommal dolgozott együtt a Zala Múltja Hagyományőrző Egyesülettel
Fotó: Pezzetta Umberto

- Egyesületünk célja, hogy a fiatalabb generációnak minél több fórumon bemutathassuk nagyszüleink életét, népi hagyományainkat. Régi mezőgazdasági gépek gyűjtésével kezdtük tevékenységünket, amit bemutatókkal egészítettünk ki. A kukoricamorzsolót nem tudják hazavinni a gyerekek, ám ezeket a könyveket igen, ezért kértük fel Balaton Lászlót az írásra.

A mesés kifestő megjelenését támogató önkormányzat nevében Balaicz Zoltán elmondta, jelentőségteljes az egyesület által elindított sorozat, ami a szülőföldhöz való kötődést erősíti. A polgármester reméli, hogy lesz még folytatása a civil szervezettel és a Göcseji Falumúzeummal közös küldetésnek, aminek célja, hogy kapaszkodót és sok ismeretet adjon a gyerekeknek ebben a gyorsan változó, rohanó világban.

Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója kiemelte, a Göcseji tél nem csupán egy múzeumpedagógiai, hanem egy családi interaktív kiadvány. A füzet végén a paraszti élet eszközeinek szómagyarázatát találjuk, valamint a megfejtésekkel a feladatok megoldásait ellenőrizhetjük. Hozzátette, a mostani rendezvény és a könyv szép példája annak a közösségteremtő erőnek, amit a múzeum is képvisel. Varju András osztályvezető elmondta, az ehhez hasonló kiadványok kiegészítik és színesítik a skanzent felkeresők múzeumi élményeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában