Filmkritika

2023.06.10. 16:00

Felejthető robotharc: Transformers – A fenevadak kora

A Transformers franchise-t egyszer már eltemettük. Michael Bay megalomániás zúzdája 2017-ben Az utolsó lovaggal végleg kifulladt, s noha a kasszáknál összekapart 600 millió dollárt, messze nem hozta az elvárt számokat, főleg Amerikában. Egy évvel később a sorozat új irányt vett, egy kisebb léptékű történetben mesélték el Űrdongó eredetét, kevesebb pénzből dolgoztak és a film mérsékelten sikeres is lett, mind a kritikusok, mind a nézők körében. Most újfent a nosztalgiára épít a legfrissebb próbálkozás, mindezt modern köntösben, a kérdés csak annyi, hogy vevők vagyunk-e még az óriásrobotokra.

Péter Zsombor

Bolygónkat veszély fenyegeti, amikor a világokat felemésztő Unicron a Földre küldi legfőbb katonáját, Ostort, abban a reményben, hogy az megszerez neki egy energizáló kulcsot. A tárgyat réges-rég a Maximálok hagyták itt, hogy elrejtsék a gonosz elől. A 90-es évek New Yorkjában aztán egy nehéz sorsú ezermester és egy múzeumi gyakornok kezébe kerül az univerzum sorsa, de szerencsére a segítség sem várat magára. 

Igen, a sztori pont annyira bagatell, mint amilyennek tűnik, de erre még visszatérünk. Az Űrdongó után várható volt, hogy ismét kicsit más irányba megy el a széria, behozva új „fajokat”, másféle téteket és konfliktusokat, miközben megtartják az alapokat. A Creed 2-t jegyző Steven Caple Jr. rendezésében bízva, kíváncsian vetettem bele magam a robotharcba, abban a reményben, hogy ők lesznek az igazi főszereplők, a hús-vér karakterek pedig a háttérben maradnak. A hangulatos nyitány megerősítette bennem ezt az érzést, az állatokra hajazó Maximálok szuperül mutattak és a premissza is ígéretesnek tűnt. Aztán jött a nézőpontváltás, én pedig egy ördögi körben találtam magam. Ahogy haladt előre a cselekmény, egyre inkább azt éreztem, hogy mindegyik korábbi felvonás újrahasznosított verzióját nézem. Most nem kockát vagy szilánkot, hanem egy kulcsot kell megtalálni, Megatron helyett Ostor a gonosz, az emberek ugyanolyan irritálóan semmilyenek, mint eddig bármikor. A forgatókönyvet mintha ötévesek írták volna, rettenetesen bugyuta dialógusok tömegével találkozunk, illetve a humor sem a legütősebb. Az Autobotok kedvelhetőek, noha az egyik újonc, Délibáb elég sok tud lenni az infantilizmusával. A Maximálok lopják a show-t, de ha a filmnek A fenevadak kora a címe, rájuk utalva, akkor illett volna egy kicsit több játékidőt kapniuk. A zárás nem tartogat nagy meglepetéseket, leszámítva talán egyet. Természetesen minden az anyagi tényezőn múlik, de ha a film sikeres lesz, biztosan érkezik a folytatás, ráadásul a stáblistás jelenetben egy esetleges crossovernek is megágyaztak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában