OTDK

2023.05.18. 20:00

Tudományos munkát végző zalaegerszegi egyetemistákat köszöntöttek

Április 20-22. között zajlott az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Közgazdaságtani Szekciója a komáromi Selye János Egyetemen. A konferencián a Pannon Egyetem Zalaegerszegei Egyetemi Központ 11 hallgatója 14 dolgozattal vett részt.

Arany Horváth Zsuzsa

Középen dr. Palányi Ildikó, a PE ZEK megbízott főigazgatója az OTDK-résztevők körében, tőle jobbra Jóna Rozina, bal oldalán Lazarius Iván

Fotó: Pezzetta Umberto

A zalaegerszegi egyetemisták 14 tagozatban szerepeltek tudományos diákköri dolgozataikkal, a részvételhez az elmúlt két év során szereztek jogosultságot magas minőségű szakmai tanulmányi és TDK-s előmenetellel. Az áprilisi OTDK-n a PE ZEK két hallgatója - Jóna Rozina és Lazariuc Iván - második helyezett lett prezentációjával. A sikeres hallgatókat és témavezető konzulenseiket csütörtökön este köszöntötte a PE ZEK megbízott főigazgatója, dr. Palányi Ildikó. A kar vezetője Kosztolányi Dezsőt idézve erősítette meg: "A tudomány izgalmas kaland", egyszersmind a világ előrevivője, az emberi tudás fejlődésének alapköve. A gazdálkodási kar évtizedek óta jól szerepel az OTDK megmérettetésén, tette hozzá Palányi Ildikó, ami az oktatók és a hallgatók együttműködésének és a tehetséggondozásnak köszönhető..

A találkozón a két kiemelkedő helyezést szerzett leendő közgazdász prezentálta szakdolgozatnak is beillő munkájának lényegét. Jóna Rozina a négynapos munkahét kérdését járta körül, egyéni kutatása alapján arra jutott, hogy bár sok cég és munkáltató gondolkozik ezen a foglalkoztatási metóduson, Magyarország még messze van a bevezetésétől, azzal együtt, hogy például a Zalavíz Zrt. is vizsgálja a bevezetés szempontjait.

Lazariuc Iván végzős hallgató a társasági adó (TAO) működését és kondícióit hasonlította össze Magyarország és Oroszország gyakorlatát alapul véve. Megtudtuk, a 2024-ben bevezetendő globális adó (15 %) az oroszénál kedvezőbb (szórtan 30 % körüli), a magyarénál (9%) rosszabb az adókötelezett vállalkozások számára.

Az OTDK-n a zalaegerszegi kampusz jó hírnevét öregbítő fiatalokat a kar vezetése az est zárásaként vendégül látta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában