Cél, hogy minél több érdeklődőt bevonjanak a témába

2023.05.20. 19:00

Népzenei mesterkurzus Nován

„A novai templom tornya, jaj, de messzire ellátszik…” címmel rendeztek dél-dunántúli mesterkurzust a település művelődési házában pedagógusoknak, népzenészeknek, a népzene iránt érdeklődőknek szombaton.

Korosa Titanilla

Közös éneklés a mesterkurzuson b-j dr. Medgyesy Schmikli Norbert és Gubinecz Ákos

Fotó: Korosa Titanilla

A programról Gubinecz Ákos, a Junior Prima-díjas népdalénekes elmondta, hogy a Csádé zenekarral és SZÉF Egyesülettel az céljuk, hogy minél több érdeklődőt bevonjanak ebbe a témába. A mesterkurzus a tavalyi Határtalan népzene című konferencia folytatása, ahol az akkor elhangzó elméleti információk után itt a gyakorlatra került sor, tulajdonképpen egy közös éneklésre várták a jelentkezőket.

Dr. Medgyesy Schmikli Norbert, egyetemi docens, aki a délelőtti foglalkozást vezette Gubinecz Ákossal elmondta, hogy a mai világban nehezen ünnepelnek az emberek, ezért az "ünneplő iskoláshoz" szerettek volna olyan zenei anyagot adni a résztvevőknek, mely helyi, zalai, vagy akár novai gyűjtésből való, van középkori, reneszánsz vagy barokk zenetörténeti, iskolatörténeti háttere, valamint könnyen tanulható és tanítható a diákoknak. A mesterkurzus repertoárjában így szerepelt adventi ének, betlehemes játék, felidézték a regölést, mely zalai sajátosság és ősi kincs, de énekeltek újévi köszöntőt, 16.- 17. századi iskola kultúra népi tovább éléseként helyi változatú Balázs-járást, illetve Gergely-járást, amivel iskolába hívták régen a diákokat, de húsvéti énekeket és legendaballadákat is megismertettek a résztvevőkkel.  

 

 

 

Címkék#népzene

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában