Kocsis Zoltán születésnapja a magyar klasszikus zene napja

2023.05.26. 12:00

Király László zeneműve is szerepel a kortárs zene napján Szegeden

Május 30-án, kedden 19 órakor kezdődik a szegedi Korzó Zeneházban a Kortárszenei Korzó, a találkozás kortárs zeneszerzőkkel és a hozzá csatlakozó koncerttel.

Arany Horváth Zsuzsa

Kocsis Zoltán

 A rendezvény a  magyar klasszikus zene napjához kapcsolódik, amely nap Kocsis Zoltán (1952-2016) zongoraművész, karnagy születésnapja. 

A műsorban felhangzik Tóth Péter Hunyadi-intermezzoja, a zalaegerszegi származású Király László: Canto doloroso Nr. 2. – oboára és zenekarra komponált zeneműve, Könczei Árpád Breakpoints - Töréspontok – Concerto szoprán szaxofonra és zenekarra írt műve. (Utóbbi szegedi bemutató lesz.) Ősbemutatóként hallhatja a közönség Rózsa Pál Köszöntő zene – Presser Gábor 75. születésnapjára, Op. 689 című kompozícióját.  

Király László

Zalai honfitársunk életrajzából idézünk: 

Király László Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző 1954-ben született Zalaegerszegen. Zenei tanulmányait (zongora, hegedű, nagybőgő) szülővárosában kezdte; majd 1968 és 1972 között a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta zeneszerzés és nagybőgő szakon. Az 1972-73-as évadban a Postás Szimfonikus Zenekar nagybőgőse volt. 1973-tól 1978-ig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakán Szervánszky Endre, később Petrovics Emil tanítványa. Maros Rudolfnál és Durkó Zsoltnál kortárs zenei tanulmányokat folytatott, Pongrácz Zoltán irányításával az elektronikus zene területén mélyítette el zeneszerzői tudását. 1975 és 1979 között korrepetitorként dolgozott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1980-ban állami ösztöndíjjal a Genti Egyetem (Belgium) elektronikus zenei stúdiójában fejlesztette ismereteit. 1981-től a Magyar Rádió külsős zenei rendezőjeként és kortárs zenei tárgyú műsorok készítőjeként dolgozott. 1984-től 1993-ig a Nemzeti Filharmónia kortárszenei szaktanácsadója, 1990 és 1993 között ő volt a Korunk Zenéje fesztivál egyik szerkesztője.

A jövő keddi szegedi koncerten felhangzó műve, a Canto doloroso a "fájdalmas elmélyülés zenei momentuma” – ahogy Kiss Ernő írta 2021-ben a műről. 

„A kompozíció 2020-ban íródott, Mérő Ildikó egykori oboistaosztálytársam emlékére, aki fiatalon, önként távozott az élők sorából. Ennek híre több, mint négy évtizeddel később jutott el hozzám. Ekkor keletkezett a Canto doloroso No.1 oboára és zongorára", írja Király László. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában