Zalából pályázhatnak képzőművészek

2023.04.08. 18:00

Vándorkiállítást szerveznek a legjobb műalkotásokból

Új kezdeményezésként Zala Vármegyei Tárlatot szervez a zalaegerszegi önkormányzat és a megyeszékhelyi Keresztury VMK Városi Hangverseny- és Kiállítóterme. Erről Velkey Péter, a polgármesteri hivatal kulturális főtanácsadója és Tóth László, a hangversenyterem vezetője adott tájékoztatást.

Szabó Judit

A GébArt nemzetközi művésztelep alkotásaiból válogatott kiállítás 2021-ben a Keresztury VMK-ban

Fotó: ZH-Archívum/Seres Péter

A Zala Vármegyei Tárlaton való részvételre pályázatot írtak ki, amelyre Zalában életvitelszerűen élő, 18. életévüket betöltött képzőművészek jelentkezhetnek maximum két alkotással a következő művészeti ágakban: szobrászat, festészet, grafika, intermédia. A művek maximum 120 centiméteresek lehetnek (ez a hosszúságra, szélességre és magasságra is vonatkozik), s azokat június 19-23. között lehet beadni a pályázatra Zalaegerszegen a hangversenyteremben, Keszthelyen a Balaton Színházban, Nagykanizsán a HSMK-ban.

Az alkotásokat háromtagú zsűri értékeli, a testület elnöke Kondor János festőművész, aki Kostyál László PhD művészettörténésszel és Lehota János esztétával választja ki a bemutatandó alkotásokat, valamint dönt a tárlat nagydíjáról, amit Zalaegerszeg önkormányzata ajánl fel, és pénzjutalmat jelent. Döntenek a különdíjról is, arról a tárgyjutalomról, amely a vármegyei önkormányzat felajánlása.

Velkey Péter elmondta: a tárlat előzménye, hogy minden évben szeretnének egy jelentős képzőművészeti válogatást a látogatók elé tárni. Egyik évben a Zalaegerszegi Szalon keretében mutatják be a város művészeinek alkotásait, a tárlat 2022-es megrendezése után 2025-ben lesz a következő. A másik nagyszabású kiállítás anyaga a gébárti művésztelepen született alkotásokból válogat, ilyet legutóbb 2021-ben rendeztek, legközelebb 2024-ben lesz. Az újdonság pedig, hogy most megszólították az egész megye képzőművészeti közösségét, s meghirdették a Zala Vármegyei Tárlatot, amelyet szintén 3 évente szeretnének megrendezni. Az elsőnek a megnyitója 2023. szeptember 8-án lesz a zalaegerszegi hangverseny- és kiállítóteremben.

A tárlat anyagát ezt követően vándorkiállításként bemutatják októberben Nagykanizsán a HSMK-ben, 2024 januárjában Lendván, februárban Dunaszerdahelyen, márciusban Csáktornyán, áprilisban Varasdon, májusban Keszthelyen, júniusban pedig Sárváron.

– Aki tehát egy vagy két alkotással bekerül, annak a művei több hónapon keresztül négy ország nyolc kiállítótermében lesznek láthatók – mondta Velkey Péter, s hangsúlyozta: ezzel a zalai művészeknek szeretnének új bemutatkozási lehetőséget teremteni, s messzire vinni a vármegye jó hírét.

Tóth László hozzátette: a Zala Vármegyei Tárlaton a tervek szerint 50 művet fognak bemutatni, már várják a művészek jelentkezését. A pályázat résztvevőinek május 15-ig kell szándéknyilatkozattal jelezniük a részvételi szándékot a [email protected] címen. Bővebb információ Tóth Lászlótól kérhető, illetve a Keresztury VMK honlapján elérhető pályázati felhívásból nyerhető, a szándéknyilatkozatot is onnét lehet letölteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában