Kiállítás

2023.04.18. 13:42

Föld napja a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban

Természeti értékeink védelmében címmel nyílt kettős kiállítás kedden délelőtt a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban.

Arany Horváth Zsuzsa

A rajzokat készítő diákok egy csoportja, jobbra hulladékokból alkotott váza

Fotó: Arany Horváth Zsusza

 

A hazai nemzeti parkok áttekintését, valamint a környezetszennyezés mértékét és a fokozódó hulladékterhelést bemutató tárlatot a Föld napja és a fenntarthatósági témahét alkalmából rendezték meg azzal a céllal, hogy a nemzeti parkok jelentőségére irányítsák a diákok figyelmét, s egyúttal környezeti neveléssel egybefüggő szemléletformálás, tudatos fogyasztói magatartásra nevelés is megvalósulhasson. Dienes Gyula művésztanár, a gimnáziumi rajzszakkör vezetője, a rajzszakkörön készült diákalkotások mentora szólt arról, hogyan mutatják meg a tanulók az alkotásaikkal a környezetvédelem problémáit. A megnyitón a szervezők nevében  Stárics Roland igazgatóhelyettes, történelem-földrajz szaktanár méltatta "a tárlaton alkotásokkal szereplő diákok széleskörű látásmódját, probléma-, illetve értékfókuszú témamegragadását,  a természeti környezetünk állapotáért és jövőjéért aggódó érzésvilágát".

Stárics Roland és Dienes Gyula a kiállításmegnyitón a diákok körében
Fotós: Arany Horváth Zsuzsa

- A 6.n osztály 2. csoportja által, a hon- és népismeret tanóra keretében csoportmunkában készült nemzeti parkos ismeretterjesztő plakátokkal megmutatjuk, hogy hazánk területének mintegy 22 százaléka valamilyen típusú természetvédelmi oltalom alatt áll. A védett területek legismertebbjei a nemzeti parkok, szám szerint tíz.  A két hétig látogatható bemutatóval buzdítani szeretnénk mindenkit természeti szépségeinek felkeresésére, a  természetjárásra - mondta az igazgatóhelyettes.  

Útravalóul gondolatébresztő szavakkal búcsúzott a 96 éves David Attenborough angol természettudóstól idézve: „Senki sem fogja megvédeni azt, ami nem érdekli, és senkit sem fog érdekelni az, amiről soha semmi tapasztalatot nem szerzett”.

Fotós: Gál Regina

A kiállítás hangulatát emelte Hosszú Laura szavalata, aki saját versét mondta el, valamint a Gaál Anna és Kolcsár Panna által előadott népdalcsokor.

Fotós: Gál Regina

 

Fotós: Gál Regina

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában