Program

2023.04.01. 11:46

Félezer tollas szépség mutatta meg magát

Színes, tollas, csicsergő, rikácsoló szépségek sokasága fogadja a látogatókat a Keresztury VMK-ban a hétvégén.

Arany Gábor

Fotó: Arany Gábor

A Díszmadár- és Díszállattenyésztők Zala Megyei Egyesülete rendezésében az 56.  Nemzetközi Díszmadár-kiállítást tartották. Dr. Vörös Zéta, a rendező egyesület elnöke érdeklődésünkre arról számolt be, hogy 1964-ben alakultak meg és az évben indították útjára a díszmadarak zalaegerszegi seregszemléjét. Az évtizedek alatt mindössze három évben nem láthatta a közönség a színes tollas forgatagot, 2012-ben a madárinfluenza miatt maradt el a kiállítás, további két alkalmat a covid lehetetlenítette el. A nemzetközi mezőnyt vonzó kiállításra 50 tenyésztő 500 madarat hozott el pintyektől a nagy papagájokig nagyon sokfélét mutatva be.

 

Az elnök arról is beszélt, hogy a díszmadarak tartóinak érdeklődése a kisebb fajták felé tolódtak el. Hasonló élményt nyújtanak, de egyszerűbb a tartásuk, magyarázta. Az érdeklődés felkeltésére a gyerekeknek a kiállításon mindig rendeznek bemutatót, ahol a madarakhoz közel kerülhetnek, simogathatják, etethetik őket. A mostani alkalommal a Savaria Díszmadártenyésztő és Állatbarát Egyesület tagjai, Ajkay Ferenc és Ajkayné Késmárky Yvette tartott papagájshow-t. 

 

Ezek a bemutatók arra is jók, hogy a gyerekek megtapasztalják, milyen egy élőlénnyel kapcsolatba kerülni, megtudják, mivel jár a gondozása, tehát a felelős állattartásra hívja fel a figyelmet, mondta az elnök. A kezdő madártartóknak azt ajánlotta, döntsék el, a látványra hangra, énekre vágynak vagy az interakció is fontos. Előbbi esetben a kanári, vagy a zebrapinty lehet a megfelelő. Párban tartva ezeket még a lenyűgőző utónevelésüknek is szemtanúja lehet a gazda, akinek mindennapjait teszik derűsebbé a madarak négy-öt, vagy akár hét-nyolc évig is. Ha kommunikatív partnert keres a madárbarát, akkor pedig a papagájokkal érdemes kezdeni. Ezek valóban társasági lények, mert a gondozóval közvetlen kapcsolatot alakítanak ki. Ráadásul nemcsak utánozzák a hangokat, de a helyzettől függően képesek is azokat megfelelően alkalmazni, magyarázta dr. Vörös Zéta.

 

 

 
Ajkayné Késmárky Yvette a Ruby nevű ara papagájjal

 

elnyerte  a gyerekek tetszését Lütyő, a nagy sárgabóbitás kakadu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában