Fehér Barátok nyomában

2023.03.20. 15:30

Megállapodás a múzeum és a pálosok együttműködéséről

Az egyetlen magyar, 1250 körül megalapított férfi rend, a pálosok történetének, épített és kulturális örökségének kutatására, széles körű megismertetésére és pálos vonatkozású anyagok bemutatására kötött megállapodást a Göcseji Múzeum és a Magyar Pálos Rend a napokban.

Arany Gábor

Puskás Antal és dr. Kostyál László kézfogása a megállapodás aláírása alkalmából

Forrás: Göcseji Múzeum

A kontraktusról a Göcseji Múzeum adott ki tájékoztatást. E szerint Pécsen, a Magyar Pálos Rend központjában dr. Kostyál László, a közgyűjtemény igazgatója és Puskás Antal tartományfőnök atya írta alá. Az eseményem a pálos rend részéről dr. Szentirmay Tamás tartományfőnöki hivatalvezető, a Göcseji Múzeum részéről Simmer Lívia régészeti osztályvezető és Havasi Bálint régész, igazgatóhelyettes vett még részt.

A Göcseji Múzeum 2016-ban kezdte meg a mai Zala megye területén található pálos vonatkozású régészeti lelőhelyek kutatását. Ezek a munkák a Nemzeti Kulturális Alap Magyar géniusz programjának köszönhetően 2023-ban új lendületet kapnak. Folytatódnak a közösségi régészeti feltárások  Zalacsány-Örvényeshegyen és Válluson, roncsolásmentes geofizikai kutatások kezdődnek Óhidon és Kehidán.  Feldolgozzák az elmúlt évek régészeti és térinformatikai adatait, új természettudományos vizsgálatok lesznek.  A kutatások eredményeit 2023. szeptember 22-23-án a Fehér Barátok nyomában című országos konferencián Zalaegerszegen, a Mindszentyneum Látogatóközpontban mutatják be a kutatócsoport tagjai.

A rend központja jelenleg a lengyelországi Częstochowában, a Jasna Góra-i kolostorban van, a magyar tartomány székhelye pedig Pécsett. Magyar pálos közösségek tevékenykednek Budapesten, a Magyarok Nagyasszonya-sziklatemplomban, Márianosztrán és Petőfiszálláson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában