Tudáspróba

2023.03.18. 09:30

"Kossuth katonája leszek" - vetélkedő a zalaegerszegi VMK-ban

Az Apáczai Csere János Művelődési Központ szervezői pénteken 14 órától rendezték meg a hagyományos „Kossuth katonája leszek...” történelmi vetélkedőt, ezúttal a helyszín az anyaintézmény, a Keresztury VMK volt.

ZH

A győztesek és az összes résztvevő felkészítő tanáraikkal együtt

Forrás: Apáczai VMK

A tudáspróbán általános iskolák 7-8. osztályos diákjai, 6 és 8 osztályos gimnazisták mutatták meg, mennyit tudnak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakában történt eseményekről, a korszak történelmi alakjairól. A csapatok a XIX. század közepének történelméhez, kultúrtörténetéhez, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeihez kapcsolódó feladatokban mérték össze tudásukat. A verseny zsűrijében Stárics Roland, a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium tanára, Ferge László őrnagy, a 20. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda irodavezetője és Kovács Bernadett közművelődési szakember foglalt helyet.

A vetélkedő eredményei a következőképpen alakultak, tájékoztatta lapunkat Zsiga Dominika, az Apáczai VMK munkatársa:

I. helyezett: a Védegylet csapata, tagjai: Meizel Lili, Horváth Olivér, Korpics Zalán (Zalaegerszegi Eötvös József Általános Iskola),

II. helyezett: az Egerszegi lányok csapata,  tagjai: Kocsis Bozsóka, Kaszás Fruzsina, Pintér Panna (Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI), 
III. helyezett 2 csapat lett, mivel a pontszámaik megegyeztek: a Zala bölcsei csapata, tagjai: Biró Boglárka, Ruzsics Dorina, Verő Teréz (Zalaegerszegi Ady-iskola), és a Szendrey Júlia csapata, tagjai: Baksa Bodza, Domján Lilla, Végh Lia  (Zalaegerszegi Ady-iskola).

Az első három helyezett
Forrás: Apáczai VMK

A nyertesek értékes jutalommal lettek gazdagabbak. 

A sok éve nagy sikerrel zajló verseny célja, hogy a diákok megismerjék a forradalom eseményeinek zalai vonatkozásait is. A feladatok játékosak, az általános iskolában szerzett tudásra építenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában