Második alkalommal rendezték meg

2023.03.19. 12:07

Karikázó napot tartottak Nován

Második alkalommal rendezték meg a karikázó napot a településen, melyen több néptáncegyüttes részvételével elevenítették fel a nagyböjti hagyományt.

Korosa Titanilla

Fotós: Korosa Titanilla

A programot tavaly tartották meg először, s mint azt Szalay Cecília önkormányzati képviselő elmondta, a programot az hívta életre, hogy szerették volna, ha a népi hagyományok a helyükre kerülnek. 

-A keresztény kultúrkörben nagyböjt idején nem tartottak táncházakat, hamvazó szerdán lezárult a táncos mulatságok ideje, viszont vasárnaponként a szentmise után a lányok karikázni, vagy kapuzni szoktak, ezek énekes játékok különböző formációkban, ezzel létrehoztak egy női erőt. Ezt szerettük volna feleleveníteni - tudtuk meg Szalay Cecíliától. - A nagyböjt negyedik, az öröm vasárnapján a reggeli, népviseletes szentmise után a templomtéren és annak környezetében négy tánccsoporttal keltettük életre a hagyományt.

A népviseletes szentmise üzenete volt, hogy a hazai közönségnek is megmutassák, milyen szépek a különböző tájegységek népviseletei, milyen szimbólumok jellemzők és ezeknek milyen ereje van, illetve a szentmisén való díszes öltözékben való megjelenés egyben az ünnepnapra való felkészülés része is volt régen.

A karikázó napon megjelent a Zalai Táncegyütteshez tartozó Szarkaláb Táncegyüttes, a Kerka Táncegyüttes Kerimbózsa Néptánccsoportja, a Göcseji Szegek Néptáncegyüttes és a Cserta Táncegyüttes, melyek tagjai különböző tájegységek karikázóit mutatták be. A táncnak része volt a templomkertből a hősi emlékműhöz vezető látványos kapuzó Rácz Petra néptáncoktatóval, a zalaegerszegi FolkPont vezetőjével. A gyerekeknek pedig a karikázók után mozgásos népi játékokat tanított Henczi Dávid néptáncoktató.

Részt vett a szentmisén és a rendezvényen Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos is, aki a rendezvény kapcsán arról beszélt, hogy hitünk összefügg a magyarságunkkal, melynek része a hagyományaink, így a néptánc is. Mindennek az ötvözete a Nován életre hívott program. Hozzátette, hogy nemzetünk megmaradásának kulcsa a hitünk, magyarságunk, hagyományaink őrzése.

A program lebonyolítását a települési önkormányzat és helyiek is támogatták, a vendéglátás összeállításában a lakók segítettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában