Kézművesség a mindennapjainkban

2023.03.27. 14:45

Jubilál az alkotóházak és műhelygalériák hete

Minden eddiginél többen jelentkeztek a jubileumi, X. Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Hete rendezvénysorozatra. Idén 65 település 69 helyszínén várják az érdeklődőket hétfőtől vasárnapig az ország egész területén.

Mozsár Eszter

Mindig népszerű a viaszos tojásfestés. Felvételünk a tavalyi húsvéti forgatagon készült Gébárton

Forrás: ZH-Archívum

Lentiben egész héten nyitva áll a Zalai-Hetési Szövőműhely, az Alsópáhoki Alkotóházban március 29-én, szerdán délután mézeskalács-díszítés, írókázás lesz, március 31-én, pénteken pedig a Sártekerő Fazekasműhely számít az érdeklődőkre. Zalaegerszegen április 1-jén, szombaton délután – ahogy arról már részletesen beszámoltunk - a Zala Megyei Népművészeti Egyesület Panoráma Terasz programjával várja a kézművesség kedvelőit. Másnap a Gébárti Népi Kézműves Regionális Alkotóház ezzel a programmal nyitja újra kapuit.

– Az idei, az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz kapcsolódó rendezvényt „Kézművesség a mindennapjainkban” mottóval hirdettük meg – tájékoztatta lapunkat Prokné Tirner Gyöngyi, az országos jubileumi programot szervező Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének elnöke. – Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a kézművesség mindennapokban betöltött szerepére, és arra, hogy a természetes anyagok felhasználásával a fenntarthatóbb környezet kialakítását segítjük elő. Zalaegerszegen a húsvéti Nyitott Műhelygalériák Napja – Húsvéti Hagyományok Tára forgataga délután 14 órától kínál elfoglaltságot a családoknak. 15 órakor nyílik Simon Katalin tojásíró népi iparművész április végéig látogatható vitrinkiállítása. Ugyancsak most láthatják először vendégeink a Czúgh fazekasdinasztia és az Emberábrázolás a fafaragásban című állandó vitrinkiállításunkat. Ezen kívül lesz tojásírás, agyagozás, készítünk nemezelt tojástartót és sütünk nyuszi formájú kalácsot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában