Kiállítás

2023.03.26. 14:58

Húsvéti hímes tojások Dobronakon

A tradicionális tojásdíszítés szinte valamennyi technikája, a viasszal írott, a karcolt, a batikolt, a hagymahéjjal festett húsvéti hímes tojás is megjelent azon a kiállításon, amit immár 26. alkalommal rendezett meg a muravidéki Dobronakon a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület. Ezúttal 29 alkotó mutatkozott be a közönség előtt.

Gyuricza Ferenc

A kiállítás rendezői, Gerencsér Szilvia (balról) és Fliszár Dorotea az általuk készített húsvéti hímes tojásokkal

Fotó: Gyuricza Ferenc

A kiállítás három év után tért vissza eredeti helyszínére, a Dobronoki György házba, ahol nemcsak a tárlattal, de műhelymunkákkal, valamint kézműves vásárral is várták a hét végén az érdeklődőket. A szervező egyesület nemcsak az aktív tojásdíszítők munkáit mutatta be. külön tárlóban kaptak helyet azok az alkotások, amiket a már elhunyt tagok készítettek. Mint azt Kolosa Tanja, az egyesület elnöke elmondta: a 29 aktív kiállító többsége dobronaki, mellettük néhány kámaházai személy által készített tojás látható még a tárlaton, ám ők is az egyesületük tagjai. A kiállítást ebben az esztendőben Fliszár Dorotea és Gerencsér Szilvia rendezte be.  

A szellemi kulturális örökség jegyzékében is szereplő dobronaki húsvéti hímes tojás különlegességét a motívumvilága adja. A tojásdíszítés a Muravidék más területein is ismert volt, ám Dobronakon csak 12 olyan mintát alkalmaztak, amely évszázadokon át öröklődött generációról generációra. A tárlaton ezek mellett más, szintén tradicionális és modern minták is megjelentek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában