Kézműves nők régen és ma

2023.03.10. 16:30

Hagyományőrző kézműves napot tartottak a Göcseji Tudásközpont- Zalaegerszegi Helyi Termék Piacon

Kézműves nők régen és ma címmel hagyományőrző napot tartottak pénteken a Göcseji Kézműves Egyesület szervezésében a Göcseji Tudásközpont- Zalaegerszegi Helyi Termék Piacon.

ZH

Fotó: Fehér Márk

Az érdeklődők képet kaptak  arról, hogy milyen szerepet töltöttek be a kézművesek között a nők hajdanán, és napjainkra a kézműves alkotóművészet milyen módon alakult át, milyen tárgyakat alkottak a női kézművesek régen, s milyen alkotások születnek ma.  A kézműves népi hagyományok megismertetésére Kiss Nóra néprajzos-muzeológus, a Göcseji Múzeum munkatársa vállalkozott, aki a XIX.- XX. század fordulójának időszakában népszerű, a családi igények kielégítésére készült tárgyakról, illetve kézműves díszítőtechnikákról beszélt. Szóba került a szövés, fonás, varrás, tojásírás, szappanfőzés, mézeskalács- és pörkölttorta-készítés.

Fotós: Fehér Márk

Napjaink női kézművesei kiállításon és mesterségbemutatókkal ismertették meg a tevékenységüket. Págyi Zsóka keramikussal, Takács Zoltánné foltvarróval és Kulcsár-Papp Ráchel textil tárgykészítővel, a programsorozatot szervező Göcseji Kézműves Egyesület tagjaival Mihály Péter színművész, a Hevesi Sándor Színház társulatának tagja beszélgetett az alkotói munka szépségeiről.

Fotós: Fehér Márk

A gyerekek számára hirdetett kézművesverseny keretében újrahasznosítható anyagokból tavaszi képeket készített a 20 jelentkező, a legjobbak többek között a tudásközpont szakköreire szóló részvételi utalványt nyertek. Kézműves játszóház és helyi termékek vására egészítette ki a napot, végül Hájas László meglepetéspartija zárta a rendezvényt, melyen régi magyar táncdalok csendültek fel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában