Nem csak az érintetteknek segít a könyv

2023.03.26. 12:00

Eltűnt napok könyvbemutató Zalaegerszegen

Az Endometriózis világnapja alkalmából mutatták be Zalaegerszegen, a VMK Cafféban az Eltűnt napok című könyvet. A rendezvényen a szerzővel, szakértővel és az érintettekkel Balaicz Zoltánné beszélgetett.

Mozsár Eszter

A könyv megjelenésével megtörtént a csendet.

Fotó: Mozsár Eszter

Tizenhárom évvel ezelőtt merült fel először a hiánypótló kiadvány megírásának ötlete, amiből a közönség is hallhatott részleteket pénteken este. Dr. Bokor Attila nemzetközileg is elismert kutató szülész-nőgyógyász, a Magyar Nőgyógyász Társaság elnöke szakértőként segített Salamon Adriennnek, a kötetet kiadó „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elnökének a könyv létrehozásában.

Szép Hedvig, Balaicz Zoltánné, Salamon Adrienn, Kispál-Szipőcs Tímea és Kajdelné Windisch Erika a könyvbemutatón.  
Fotós: Mozsár Eszter

A mostanihoz hasonló rendezvények célja, hogy minél szélesebb körben információkat kapjanak az érintettek, családtagjaik, illetve mindazok, akik többet szeretnének megtudni a betegségről, mondta Balaicz Zoltánné, aki hozzátette: 2017 januárjában kereste meg az alapítvány elnöke, hogy Zala-egerszegen is szervezzenek felvilágosító előadásokat. Azóta egyre több támogatást tudnak nyújtani a hozzájuk fordulóknak, mondta. Balaicz Zoltánné a jelenlegi találkozón a könyv három szereplőjét – Salamon Adriennt, Kajdelné Windisch Erikát, Kispál-Szipőcs Tímeát –, valamint a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjának szakoktatóját, Szép Hedviget kérdezte. A közönség ezen a napon rögtönzött tárlatot is láthatott, a témával kapcsolatban a képzési központ hallgatóinak alkotásait tették közzé.

 

A statisztikák szerint Magyarországon minden tizedik termékeny korú, tehát mintegy kétszázezer nő érintett ezzel az egészségügyi problémával. A krónikus, ám jóindulatú betegség a méhnyálkahártyához hasonló szövet (endometrium) elszaporodását jelenti, leggyakrabban a kismedencében, pete-fészkekben fordul elő, az endometriózis sokszor elviselhetetlen menstruációs fájdalmat és meddőséget okozhat. Szakemberek szerint a menstruációs folyadék fordított irányú, hasüreg felé történő távozása okozza a betegséget, ami leginkább a 25-35 éves nőket érinti. A betegségben szenvedők átlagosan hét szakembert keresnek fel, mire kiderül problémájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában