Soós Ferenc osztotta meg tapasztalatait

2023.03.21. 19:00

Előadás a biokertészkedés alapjairól Lentiben

Múlt héten folytatódott a városi könyvtár „ökos” ötletadó sorozata, Soós Ferenc kercaszomori biokertész saját, több évtizedes tapasztalata révén, számos gyakorlati ismeret átadásával, a biokertészkedés alapjaiba vezette be az érdeklődőket.

Korosa Titanilla

Soós Ferenc biokertész

Fotó: Korosa Titanilla

A közönség megtudhatta, mi a különbség a kemikáliákat használó, a vegyszermentes és a bio növénytermesztés között. Örvendetes, hogy szemléletváltás tapasztalható a hagyományos mezőgazdaságban is, ahol szintén használják a biogazdálkodásban alkalmazott módszereket. Kitért arra is az előadó, miért ártalmas a mélyszántás, ásás a talaj élettana szempontjából, illetve alternatívákat is adott ehelyett. Mint mondta: érdemes például ásóvillával lazítani a talajt, olyan növényeket ültetni, amelyek elvégzik ezt a feladatot, ilyen a fekete nadálytő, a jégcsapretek, illetve hagyni, hogy a talajban élő állatok, mint például a giliszta, segítsenek ebben. Fontos a napégetés és a szél szárító hatása elleni védekezés. Megoldást jelent a mulcsozás, ez segíti a talaj tápanyagellátását és a jobb vízháztartást. A tápanyagszint optimális állapotának elérését segíti a biolevek és a komposzt alkalmazása, vagyis a gyomok, nyesedékek, szármaradványok hasznosítása. Érdemes szem előtt tartani és alkalmazni a növénytársításokat, példaként említette a bazsalikom-zeller-paradicsom egymás közelébe ültetését, illetve a társítás pozitív hatását.

Az előadás után az est kötetlen beszélgetéssel folytatódott, majd felbontották a korábbi, Kovácsné Rákos Eszter fermentálásról tartott előadásán eltett savanyúságokat, és aki szerette volna, az megkóstolhatta a finomságokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában