A körtemplomok, mint gyógyító helyek

2023.03.22. 13:00

Árpád-kori templomokról tartottak előadást Iharosban

Az Árpád-kori templomok volt a témája az iharosi Szent László Király Népfőiskola legutóbbi előadásának. Az elmúlt hét péntekén Németh Zsolt, a Magyarságkutató Intézet Eszmetörténeti Kutató-központjának tudományos főmunkatársa tartott előadást a somogyi településen.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc

Ennek során többek közt kitért arra is, hogy egyes Kárpát-medencei Árpád-kori templomok nemcsak a liturgikus szertartásrend miatt épültek kör alakúvá, hanem az ily’ módon kialakított szakrális terek gyógyító helyekként is szolgáltak. A témában több publikációt is megjelentető előadó szerint ezek a körtemplomok vagy rotundák gyakran olyan kicsi alapterületűek voltak, hogy az azokban megtartott szertartásokon a befogadóképességük miatt a köznép nem is vehetett részt minden esetben. A témát a népfőiskola 2023/24. évfolyamán tovább boncolgatják.

Iharosban legközelebb, e hét szombatján, 18 órától Időjárásjelentés a népi megfigyelések tükrében címmel az IharosMet weboldal szerkesztője, Balázs Ferenc tart előadást, majd rá egy hétre a Kárpát-medence épített örökségével foglalkozó Gondos Béla tart mongóliai úti beszámolót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában