Hevesi Sándor Színház

2023.03.22. 14:00

A Tanulmány a nőkről című vígjátékot mutatják be pénteken Zalaegerszegen

A hatvanas évek megunhatatlan slágerei, három, különböző korú házaspár, három elégedetlen feleség, három kevéssé odaadó férj és egy író, aki mindezt megpróbálja megérteni.

Arany Horváth Zsuzsa

Három feleség, Kovács Virág, Debrei Zsuzsanna, Támadi Anita a tánckar körében

Fotó: Pezzetta Umberto

A Tanulmány a nőkről, az azonos című film alapján készült vígjáték dr. Besenczi Árpád igazgató rendezésében péntek estétől lesz látható a Hevesi Sándor Színházban.

- Több színházban láttam ezt az előadást, én magam nem játszottam benne. Úgy gondoltam, az évad végére, tavasszal illik az örök téma, a szerelem körül bonyolódó vígjáték - mondta a kedd esti próba előtt a rendező, Besenczi Árpád. - A darabban hallható örökzöld slágerek mindenki számára ismerősek, még a mai fiatalok is kívülről tudják. Hét olyan szerep van benne, ami kitűnő lehetőség a társulat tagjai számára. Az író szerepét vendégként Gergely Róbert alakítja, sármos figurája sok meglepetést, a közönséget is bevonó pillanatot ad majd reményeink szerint.

"Szerelem sok zenével, humorral és a hatvanas évek pesti romantikájával." Így foglalják össze a színlapok A tanulmány a nőkről című vígjátékot, amelyben három, ugyanahhoz az ügyvédhez siető feleség válni készül, mert unja a házasságát. A férjek ezen ugyan őszintén meglepődnek, de nem sokáig, mivel mindhárman beleszeretnek a fiatal válóperes ügyvédnőbe. Három korosztály igényei jelennek meg a feleségek szempontjai között, háromféle férjtípus áll mellettük. A darab pillére, az író, akit egy pillanatra sem kell nélkülöznünk a két felvonás alatt, hiszen ő mozgatja a szálakat. A helyzetek bonyolításáért, illetve kisimításáért is ő felel. Mindeközben a főszereplő tulajdonképpen a házasság intézményét körbefonó humor. A házasság szempontjából figyelhetjük meg majd a boldog végkicsengést.

A vígjáték előképe, a magyar filmvígjáték 1967-ben készült, rendezője Keleti Márton, a főszereplője Bodrogi Gyula, Ruttkai Éva és Venczel Vera volt. A zalaegerszegi színpadi változatban felcsendülnek a hatvanas évekbeli, legjobb időtálló slágerek, többek között a  „nem leszek a játékszered”, „most kéne abbahagyni”,  „nem vagyok ideges, fő a nyugalom”,  "Gedeon bácsi",  „ugye te is akarod?”, megáll az idő", egy szál harangvirág", "csak egy tánc volt", "darabokra törted a szívem", "utánam a vízözön".  (A darabban szereplő dalok szerzői: Bágya András, Bacsó Péter, Deák Tamás, Fényes Szabolcs, Fülöp Kálmán, G. Dénes György, Gyulai-Gaál János,Hajnal István, Halmágyi Sándor, Koncz Tibor, Majláth Júlia, Payer András, Majláth Júlia, Szécsi Pál, Tomsits Rudolf, Ullmann Ottó, Vadas Tamás, Varga Kálmán, Wolf Péter.) A zalaegerszegi darab zenei vezetője Máriás Zsolt. Gyárfás Mikós egykori filmforgatókönyvét  Szabó Tamás dolgozta át. a színpadi változatok számára.  

A zalaegerszegi előadásban tehát az írót vendégként Gergely Róbert alakítja. Balogh Sándor, az éjszakai bárokban zenélő könyvelő Ticz  András, felesége, Éva Támadi Anita, a nőbolond szerelő Egri Péter Kovács Martin, Egri Péterné, Zsuzsa Kovács Virág alakításában kel életre, A karrier nélküli hajóskapitányt Gegucz Bálintot Hertelendy Attila, Gegucz Bálintné, Jolánt Debrei Zsuzsanna játssza. Az ifjú és kezdő ügyvédnő, dr. Képes Vera bőrébe Dura Veronika bújik. A tánckar intenzíven lesz jelen a játékban: Cseh Richárd, Ludmány Levente, Lugosi Krisztina, Mikita Zsuzsanna Lilla, Mrakovics Norbert, Szakonyi Franciska, Tornyos Ervin, Tuboly Andrea. A táncbetétek koreográfiáját Bakó Gábornak köszönhetjük. A díszletet és a hatvanas éveket idéző jelmezeket Csík György Jászai-díjas alkotó tervezte. Fantáziájának köszönhetően különösen figyelmet érdemlőek lesznek a ruhák, nemcsak a nagyanyáink korából. 

Premier március 24-én, pénteken este hétkor, az előadás támogatója az Iván Dental.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában