Késő rézkori edények

2023.02.17. 18:00

Áldozati gödör leletei a hónap műtárgyai a zalaegerszegi városházán (videó)

Késő rézkorban készült edények láthatók péntek óta a városháza földszinti aulájában a Göcseji Múzeum üvegvitrinjében.

Arany Gábor

Dömötör Andrea gyűjteménykezelő és Eke István a vitrinnél

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A hónap műtárgyai a Sármellékhez közeli ásatáson kerültek elő tavaly november 30-án, a hét hónapja tartó munka utolsó napján.

A részletekről Eke István régész-térinformatikus adott tájékoztatást. A község határában 133 ezer négyzetméteren - több mint 18 focipályányi területen - kezdődött áprilisban a feltárás. Ezt megelőzte geofizikai felmérés, ami jelezte, mire lehet számítani. A feltárás 7 hónapja alatt 12 régészeti korszak emlékei kerültek elő. A legkorábbi földművelők házai közel 8000 évvel ezelőtt álltak itt a folyóparton, amit ma Zalának hívunk. Ezt a települést még további öt követte az őskor évezredei alatt. A kelták után a rómaiak, majd a germán törzsek vertek itt tanyát. A legfiatalabb leletek – a jelenkori gépalkatrészeket és az elásott Kékítős üveget figyelmen kívül hagyva – a 14-15. századra keltezhetők. Emberi maradványok is előkerültek: magányos újkőkori, zsugorított csontvázas temetkezések, késő rézkori tömegsírok, bronzkori urnasírok, kora vaskori földhalmok alá temetett harcosok sírjai. 

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

November végén, az ásatás befejezéséhez közeledve bukkant fel a 1777. számú jelenség, melynek első rétege hamvasztásos temetkezésnek tűnt. Több edény töredéke keveredett égett agyag tapasztásdarabbal. A jelenség dokumentálása után felszedték a leleteket, és elkezdődött a gödör aljának megtisztítása. Az altalaj sárga homokja azonban még fél méter további ásás után sem jelentkezett, és egyre több lelet bukkant elő. Ezek késő rézkori edénytöredékek voltak. Másnap újabb és újabb edények kerültek elő. A nap végére a gödör vörösre égett rétegében több nagyobb edényt és nagy kupac egymásra halmozott kisebb füles edény mutatta magát eredeti helyzetében. Összesen 2 kőbalta, 5 nagyobb méretű edény, 48 merice (füles ivóedény) és kevés állati csont volt eltemetve a gödörben.

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A tárgyak elhelyezkedése és a jelenség rétegzettsége azt mutatta, nem átlagos régészeti objektum került napvilágra. Valószínű, hogy áldozati gödör tárult fel az ásatás utolsó napján. A földbe ásott verembe ünnephez kapcsolódó lakoma edényeit temették el. Ez lehetett temetés, vagy rituális áldozat, pontosan nem tudni. Biztosan nem közönséges tárolóverem, vagy szemétgödör volt. Más feltáráson talált hasonló gödrök elemzése és az edényekből vett földminták alapján talán pontosabb kép alkotható ennek a különleges objektumnak és a benne talált edényeknek a funkciójáról, szögezte le Eke István.

Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában