Nemez használati tárgyakból

2023.02.04. 19:00

A Nomád Művészeti Egyesület kiállítása a Göcseji Tudásközpont Zalaegerszegi Helyi Termék Piac emeletén

Nádudvaron tanulta a népi kézművességet a Nomád Művészeti Egyesület több tagja, akik a február 24-ig nyitva tartó Nomádok című kiállításon Zalaegerszegen mutatják be alkotásaikat. Nemez használati tárgyakat, ruhákat, hímzéseket, vesszőfonásokat láthat a közönség a szombaton délután megnyitott tárlaton, a piac melletti Göcseji Tudásközpont emeleti kiállítóterében.

Arany Horváth Zsuzsa

Boda Jánosné, Bukits Eszter, Molnár Tünde, Sárospataki Éva, Góczán Judit, Nikitscher Bernadette, Steierlein Mária, mögöttük Clive Liddiard

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Négy éve alakult meg Nomádok Művészeti Egyesülete, amely vasi, zalai, budapesti, de még hajdúdorogi alkotót is tagjai között tudhat, mondta a kiállítás megnyitóján Molnár Tünde, az egyesület vezetője, nemezkészítő. A zalaegerszegi kiállítás lehetősége az itt élő Góczán Judit nemezkészítő jóvoltából valósulhatott meg. A tárlaton látható munkákat ajánló ismertetőben elhangzott, a nomádok tárgyalkotó kultúráját követve szeretnék az időtálló értékeket megőrizni, bemutatni, továbbadni a fiatalabb nemzedékeknek. Szeretnék, ha a szövés, fonás, nemezelés, rézművesség, csipkekészítés, bőrözés, ötvösség, tűzzománc és a többi népi kézművesség visszanyerné létjogosultságát a ma emberének az életében. A természet adta anyagok felhasználásával készített ruházat, edényzet megkönnyítette a mindennapi életet, de ennél többről van szó, mondta Molnár Tünde, hiszen az alkotók már századokkal ezelőtt is különböző szimbólumokat, díszítő motívumokat helyeztek el a tárgyakon, amelyek ma is egyetemes értékekről mesélnek. A kör, a spirál és egyéb mintázatok a ma készülő tárgyakon is jelen vannak. Erre lehet példa az úgynevezett dogatcser, a nemezből készült őrző-védő háromszög (a kiállításon Góczán Judit mutat be ilyet), ami látható hagyományos szín- és mintavilágban, de modern kivitelben igazodhat a lakás színvilágához.

A vendégeket és az érdeklődőket Nikitscher Bernadette, a központ vezetője köszöntötte, néhány szóban bemutatva a tudásközpont munkáját, majd Góczán Judit szólt az együttműködést feltételező közös egyesületi munkáról. A tudásközpontban lévő műhelyében ő maga hetente szívesen fogadja az érdeklődőket a munkabemutatókon, hogy minél többen részesülhessenek abban a hídszerepben, amit szeretnének betölteni a fiatalok és a hagyományok éltetése között.

A megnyitó hangulatát színesítette az egyesület tagja, Liddiard Clive tekerőlanton előadott népzenei műsora.

A Nomádok kiállításon Boda Jánosné, Bukits Eszter, Molnár Tünde, Góczán Judit, Kiss Ferenc, Steierlein Mária és Sárospataki Éva munkái láthatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában