A zsidó vallásban jelentős szerepet töltenek be a fák

2023.02.06. 06:50

A fák újévét (Tu biSvát) ünnepelték a zalaegerszegi zsidó hitközségben

A zsidó hitélet négy újévet is számon tart, ezek egyike a fák újéve, amely a természet és a fák tavaszi újjáéledését hivatott kifejezni. Erről szólt az est kezdetén vasárnap Virágh Judit, a zalaegerszegi zsidó hitközség elnöke az egybegyűltek előtt, majd a Tu biSvát alkalmával elhangzó történetek és a gyümölcsök szimbolikus jelentésének megismerése mellett zajlott a közös ünneplés.

Arany Horváth Zsuzsa

A hitközség elöljárósága: dr. Temesváry Tibor, Virágh Judit és Bajzik Csaba. Előttük az ünnep fontos kelléke, a 15-féle gyümölcsöt tartalmazó tál.

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa / Zalai Hírlap

Virágh Judit elmondta, a zsidó vallásban jelentős szerepet töltenek be a fák, azok tisztelete, s mindaz, amire az embereket tanítják, így a mértékletességre, a pozitív hatásra, más élőlényekkel való békés együttélésre, gyökereink tiszteletére, a kitartása, az el nem csüggedésre. 

A gyümölcsök közül az olajbogyó az öröklétet, a datolya az igazságot, a szőlő a közösséget, a füge a folytonos tanulást jelenti, míg a búzából készült ételek a túlélést. Ezeken kívül ilyenkor almát, körtét, narancsot, mandarint, banánt, mogyorót, mandulát, mazsolát, áfonyát is fogyasztanak, miközben a rítushoz 4 pohár különböző bor elfogyasztása is társul, az utolsó vörös, mely színével az élet új kezdetét jelképezi.

A tálon lévő gyümölcsöket meghatározott sorrendben kell elfogyasztani a Tu biSvát ünnepen
Fotós: Arany Horváth Zsuzsa / Zalai Hírlap

A vasárnapi rendezvényen Virágh Judit arról is tájékoztatott, hogy február 13-án 14 órakor avatják fel a zalaegerszegi zsidó temető Hoffhalter Rudolf utcai felújított kerítését, az eseményen részt vesz Heisler András és Kunos Péter, a MAZSIHISZ két vezető tisztségviselője. A beruházást támogatta a magyarországi hitközségeket tömörítő szervezet. 

A hitközség a következő hetekben filmklubot is indít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában