Házias ízek kóstolására biztosítottak lehetőséget

2023.01.29. 10:00

Hagyományőrző disznóvágást rendeztek Pusztaszentlászlón

A vidéki értékek bemutatása érdekében immár harmadik alkalommal szervezte meg azt a hagyományőrző disznóvágást a közép-zalai Pusztaszentlászló önkormányzata, amely során az egykori falusi életmóddal együtt járó munkafolyamatokat is megtekinthették az érdeklődők.

Gyuricza Ferenc

Az Edericsi Kolbászolók csapata, balról Koós Kristóf, Koós Ferenc, Tóth Szilveszter, Németh Norbert és Menyhárt László a kolbásztöltő versenyen.

Fotó: Gyuricza Ferenc

A község polgármestere, Kaj István szerint többek közt azért is van sikere a rendezvénynek, mert bár egyre kevesebben tartanak otthon disznót, ám a nosztalgia még él az emberekben iránta. Ugyanígy vonzó a gasztronómia faktor is, vágynak a házias ízek kóstolására, amire ezen a rendezvényen van is lehetőség. Az érdeklődőket húsoskáposztával és a kolbásztöltő versenyen részt vevő csapatok által készített sült húsos kolbásszal kínálták.    

- Az élelmiszerbiztonság napjaink egyik fontos kérdése – mondta a polgármester. – Amit itt kínálunk, az nemcsak minőségi, de követhető eredetű étel is, hiszen egy bucsutai családi gazdálkodótól vettük a disznókat, a feldolgozás menetét pedig bárki végigkövethette.

Kaj István azt is hozzátette: a disznóvágás során kapott húsmennyiség egy részét kemencében kisütik, s a község későbbi rendezvényeire teszik el. A program egyik legérdekesebb eseménye a kolbásztöltő verseny volt, amelynek résztvevői helyből, valamint a környező településekről érkeztek. Az Edericsi Kolbászolók vezetője, Menyhárt László szerint a húsos kolbász minősége három tényezőn, a hús-zsír arányon, a fűszerezésen, illetve a töltés folyamatán múlik.  

- A disznóvágásból származó combhoz és lapockához 80-20 vagy 70-30 százalékos arányban keverjük hozzá a zsírszalonnát, s azt ledaráljuk – magyarázta Menyhárt László. – A fűszerezéshez alapból sót, borsot, pirospaprikát, fokhagymát és köményt használunk, de ízlés szerint mást is tehetünk bele, a variációk lehetősége számtalan. Aki szereti, az bátran használhat csípős paprikát is, attól csak jobb lesz a kolbászunk. A töltésnél arra kell ügyelni, hogy ne legyen levegős, mert úgy könnyen megromlik az étel, vagy sütésnél akár el is robbanhat a kolbász. Egy napos pihentetést követően megfüstöljük, ehhez akár gyümölcsfát, akár akácot is használhatunk.

A program a délután folyamán kulturális bemutatókkal zárult, amely előtt Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában