A pályázat eredményhirdetését is megtartották

2023.01.13. 16:30

Emlékműsort adtak Lendván Szúnyogh Sándor tiszteletére

Negyedszázada hunyt el a muravidéki magyar irodalom legnagyobb alakja, az úgynevezett Tavaszvárás nemzedékének vezetője, Szúnyogh Sándor író-költő. Halálának évfordulója alkalmából csütörtök este rá emlékeztek a lendvai zsinagógában.

Gyuricza Ferenc

A lendvai versmondók, balról Z. Szekeres Ilona, Bacsi Jászna, Pisnjak Attila és Soós Péter a zsinagógában megtartott megemlékezésen

Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A program Szúnyogh Sándor műveit tartalmazó zenés irodalmi összeállítással kezdődött, amelyben lendvai versmondók – Z. Szekeres Ilona, Bacsi Jászna, Pisnjak Atilla és Soós Péter – mellett a gitáron játszó Damir Soldat, illetve a lendvai zeneiskola növendékei működtek közre. A néhai költő életútját és munkásságát Z. Szekeres Ilona, valamint Soós Mihály, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója ismertette. Utóbbi úgy fogalmazott: Szúnyogh Sándor sokoldalú személyiség volt, az élet számos területén alkotott, s szellemi hagyatéka tovább él a Muravidéken.   

Az emlékműsort követően tartották meg a Szúnyogh Sándor Ifjúsági Irodalmi Pályázat ünnepélyes eredményhirdetését és díjkiosztóját. A pályázatra 48 általános és 15 középiskolás tanuló jelentkezett, nekik korcsoportonként meghatározott témákban kellett kifejteniük gondolataikat, amit aztán a dr. Gróf Annamária magyar nyelvi szaktanácsadó, Gáspár Tóth Anita magyar szakos pedagógus és dr. Bence Lajos József Attila-díjas író-költő alkotta háromfős zsűri bírált el. A kapott pontszámok alapján az idei nyertes, s így a Szúnyogh Sándor-díj kitüntetettje Gál Alja, a göntérházi kéttannyelvű általános iskola tanulója lett.

Az egyes korosztályok legjobbjai Magyar Marcel (Dobronak, 6. évf.), Horvat Matija (Lendva, 7. évf.), Csondor Flóra (Göntérháza, 8. évf.) és Kerékgyártó Blanka (Pártosfalva, 8. évf.), Tátrai Kovács Kinga Ávila (Lendva, 9. évf.), Kovács Zsombor (Muraszombat, középiskola I-II. évf.) és Treiber Maja (Lendva, középiskola I-II. évf.), valamint Bazsika Filip Ferenc (Lendva, középiskola III-IV. évf.) lettek. A nyolcadik évfolyamon két olyan tanulót is díjaztak, aki ugyan a Lendvai 1. számú kéttannyelvű iskola diákja, de Magyarországról járnak át a szomszédos országba tanulni. A lenti Kulcsár Jázmin a 2., a novai Ruzsics Dorka Ildikó pedig a 3. helyet érte el ebben a korcsoportban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában