Emléknap

2022.12.17. 14:00

Kodály szellemiségét örökíti tovább a nagykanizsai művelődési ház (videó)

A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója alkalmából pénteken emléknapot szerveztek. A zeneszerző tiszteletére kiállítás nyílt és a város vegyeskara gálakoncertet adott.

Benedek Bálint

Balról, Kocsis Katalin helytörténész, Gábris Jácint OKISB elnöke, Kámánné Szép Terézia a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház igazgatója, Balogh László polgármester

Fotó: Szakony Attila

A vendégeket az intézmény igazgatója, Kámánné Szép Terézia köszöntötte, aki elmondta: elismerésnek tartja, hogy Kodály Zoltán még életében 1954-ben hozzájárult ahhoz, hogy intézményük felvegye a nevét. A név egyben kötelezettséget is jelent. A művelődési ház, a névadó munkásságához méltóan, fontos feladatának tartja a magas szintű kultúra értékeinek megőrzését, a hagyományok ápolását.

Majd Balogh László polgármester szólt az ünneplőkhöz. Szerinte Kodály Zoltán a magyar nyelv, az anyanyelv egyik fő ütőerét jelentő dal megőrzője és megújítója, a népdal Kazinczyja volt. Hiszen a magyar népdalkincs felkutatása, gyűjtése és a magas zenekultúra részévé tétele, a Székelyfonó benépesítése a nyelv legősibb rétegét jelentő dallal a magyar kultúra és lélek építését, e nemzet önálló létezését jelentette.

- Ahogy Kodály letekintett a lélekmélységbe a dalért, úgy tekint le a VOKE is összefűző tündérlánc-kötelékként minden kanizsai kulturális csoportra, hagyományőrzőre, hogy tovább építse és folytassa névadója szellemiségét, hogy tovább őrizze saját múltunk és hagyatékunk kincseit - fűzte hozzá.

Ezt követően Kocsis Katalin helytörténész az évfordulóra nyílt kiállításon kiemelte: 1945-ben itt, az akkor még romos épületben jött létre a vasutas művelődési ház. A kórus mellett már a hőskorban más jeles művészeti együttesek is működtek.

Az ünnepségen résztvevők megkoszorúzták a névadó mellszobrát is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában