Gábor Zoltán festőművész

2022.12.26. 16:00

Kiállításmegnyitó Lendván

Gábor Zoltán festőművész születésének századik évfordulója előtt tiszteleg az a retrospektív kiállítás, amit még az ünnepek előtt, az elmúlt hét pénteken nyitottak meg a Galéria és Múzeumban. A tárlat révén a lendvai születésű képzőművész közgyűjteményekben és magánkézben lévő alkotásai egyaránt megtekinthetőek.

Gyuricza Ferenc

Baumgartner Dubravko az Oloris völgy című, 1994-ben készült Gábor Zoltán festménynél

Fotó: Gyuricza Ferenc

Baumgartner Dubravko, a kiállításnak helyet adó intézmény igazgatója elmondta: Gábor Zoltán az egyik legnagyobb hatású muravidéki képzőművész volt, akinek munkásságáról nemcsak a tárlattal kívánnak megemlékezni, de egy monográfiával is. Ez utóbbi jövő év elejére készül el, s várhatóan még a tárlat lebontása előtt be tudják mutatni. Gábor Zoltánról Pisnjak Attila művészettörténész beszélt. Kiemelte: a lendvai kiállítás nemcsak a száz éves jubileum miatt volt időszerű, hanem ezért is, mert Gábor Zoltánnak negyven éve volt utoljára átfogó tárlata szülővárosában.

A Galéria és Múzeumban február végéig megtekinthető tárlat A magány festője címet kapta. Pisnjak Attila mindezt azzal magyarázta, hogy Gábor Zoltán munkásságában jelentős szerepet kaptak azok a tájképek és utcarészletek, amelyeken Lendvát, a város környékét jelenítette meg, s ezek leginkább a magány érzetét közvetítették. A művészettörténész a néhai képzőművészt gondolkodó emberként mutatta be, aki jelentős esszéket, tanulmányokat is jegyez, illetve levelezéseiben is fontos társadalmi kérdések merültek fel. A Gálics Istvánnal írásban folytatott eszmecseréjéből egy kiadvány is született, a Valakihez kell, hogy szóljunk – Hommage a 100 éve született Gábor Zoltánnak című kötetet szintén pénteken mutatta be a Galéria és Múzeumban a szerkesztő Király Meszelics Jutka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában