Megismerhetjük december hónap magyar népszokásait

2022.12.21. 12:00

Karácsonyi készülődés az alkotóházzal online – Ünnepi társasjáték sablonnal, receptek és kézműves leírások

Idén sajnos nem tudják személyesen fogadni a látogatókat a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház karácsonyi nyitott műhely galéria foglalkozására, ám a Keresztury VMK weboldalán ünnepre hangoló népi kézműves programokat kínálnak a családoknak.

Mozsár Eszter

Az Online karácsonyi készülődés Nyitott Műhelygalériák Hete kiváló alkalom arra, hogy szeretteink körében hangolódjunk az ünnepekre. A alkotóház online instrukciói alapján készíthetünk betlehemet, karácsonyfa díszeket, maradék gyertyákból mártott és öntött gyertyákat, adventi koszorú kirakójátékot is, valamint a népi gasztronómiát kedvelők Mézespuszit süthetnek. A szaloncukor sem maradhat el, ami dióból, narancsból, mazsolából készül és csinos csomagolást kap.

Pozvai Andrea jóvoltából pedig igazi ünnepváró játék is készíthető, a Karácsony hava társasjáték játéktáblája és játékszabálya is megtalálható a leírásban, amit a Keresztury VMK oldalán lehet letölteni.

A társasjáték által megismerhetjük december hónap magyar népszokásait. Szentcsaládjárás és betlehemezés népszokásokhoz használt kellékekről és jeles napok, ünnepnapok köszöntőiről olvashatunk, a játékból megtudhatjuk, milyen a ruhája Szent Miklósnak a mézeskalács-készítők ütőfáin, miért is vetünk búzát Luca napon, ezen a napon hogyan lucáztak, kotyoltak, valamint azt is megtudhatjuk, hogy mi került régen a karácsonyi asztalra és aprószentek napján a fiúk miért vesszőzték meg a háziakat.

Online karácsonyi készülődés Nyitott Műhelygalériák Napjai - Keresztury Dezső VMK Zalaegerszeg (kereszturyvmk.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában