Közgazdászok

2022.12.05. 17:30

Egy kötetben az emlékek 50 egyetemi tanévről

A zalaegerszegi közgazdász képzés 50. évfordulójára készült kötetet hétfőn délelőtt mutatták be a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában (PE ZEK), az 50 éve alapított zalaegerszegi Pénzügyi és Számviteli Főiskola jogutódjában. Ismeretes, a felsőoktatási intézmény a zárdában kezdte meg a működését 1970-ben, majd a Petőfi-laktanya helyén létrehozott kampuszon a Budapesti Gazdasági Egyetem égisze alatt folytatta a közgazdaságtan mellett mérnöki képzéssel bővülő oktatást.

Arany Horváth Zsuzsa

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Németh István, dr. Palányi Ildikó, megbízott dékán, Bóbics László és dr. Vadvári Tibor az új kötettel

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az ötven év meghatározó egyéniségeit, az alapításban részt vevőket, oktatókat, egykori hallgatókat, az intézmény létét egyengető városi vezetőket szólította meg az "Emlékek a zalaegerszegi közgazdász képzés fél évszázadából" című könyv szerzője, Bóbics László, lapunk volt munkatársa, több sporttémájú és személyes kötet jegyzője. A visszaemlékezéseket bevezető köszöntőket Balaicz Zoltán polgármester és dr. Németh István, a PE ZEK főigazgatója jegyzi, az előszóban a szerző vázolja a vállalkozás célját, majd a történeti visszatekintés után dr. Ujvári Sándor, a megyei tanács akkori vezetője indítja a tervek megvalósulásának krónikáját. Ezután a főiskola, majd egyetemi kar vezetői és oktatói, munkatársai, korábbi hallgatói ( többek közt Tóth Endre, Tóth József, Kárászné Rácz Lídia, Solt Katalin, Doba László, Csanádi Ágnes, Ferenczi Endréné, Pipis István, Gresa István, Szász Péter, Kaszás Anita, Tóth Zoltán ) idézik emlékeiket, végül a jubileumi év eseményeinek felidézésével és a jövőbeni tervek sorjázásával zárul az Innovációs és Technológiai Minisztérium jóvoltából megjelent könyv.

A kötetbemutatón dr. Németh István főigazgató (aki egyben a PE stratégiai rektorhelyettese) számolt be az egyetemi kar számára fontos partnerek előtt a kötet megszületésének folyamatáról, hangsúlyozva, az emberi sorsok bemutatása volt a fő céljuk. A környezetünk állandó változásban van, de az emberi érték állandó, ezt érzékeltetik a könyvben olvasható interjúk, tette hozzá. Dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere 21 éve kötődik az intézményhez, hozzászólásában a város felsőoktatás iránti elkötelezettségét emelte ki, s üdvözölte a kar jövőbemutató megújulási törekvéseit. Bóbics Lászlóval Jóna István, a PE ZEK kommunikációs munkatársa beszélgetett a könyv kulisszatitkairól.

A Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg 2020.08.01-től a Pannon Egyetem egyetlen nem veszprémi székhelyű kara. Legkorábbi jogelődünk az 1971-ben alapított Pénzügyi és Számviteli Főiskola Zalaegerszegi Intézete volt, mely komoly szerepet játszott a vidéki közgazdászképzésben. Sok, korábban nálunk végzett hallgatóval találkozhatunk ma a szakma vezető közgazdászai között.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában